NATO gjør seg klare angrep

NATO legger planer under et ekstraordinært møte i dag.

SENDER TORNADOER: En Tornado GR4 forberedes til aksjon i Libya fredag. To slike er i dag observert ved takeoff, muligens på vei til Libya. Storbritannia og Frankrike har varslet at de vil lede an en intervensjon i landet. Foto:  EPA/CPL NIK HOWE/MINISTRY OF DEFENCE MOD/CPL NIK HOWE
SENDER TORNADOER: En Tornado GR4 forberedes til aksjon i Libya fredag. To slike er i dag observert ved takeoff, muligens på vei til Libya. Storbritannia og Frankrike har varslet at de vil lede an en intervensjon i landet. Foto: EPA/CPL NIK HOWE/MINISTRY OF DEFENCE MOD/CPL NIK HOWEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nordatlantiske råd, (NAC) NATOs øverste organ, samlet seg i dag, lørdag, for å legge siste hånd på planene for en militær intervensjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP er en ordre om en aksjon ventet «innen få dager».

De planene som er så langt ferdige går ut på å utplassere dusinvis av jagerbomberfly, tanks, helikoptre og overvåkingsfly med langtrekkende radarer til å ha oversikt over luftrommet over Libya.

Disse skal utstasjoneres på de sørligste basene i Europa, i Frankrike og Italia.

Norge er også beredt til å sende seks F-16 fly til Libya, opplyser Jens Stoltenberg til NRK. Ifølge Utenriksminister Jonas Gahr Støre, skal Norge også sende et P-3 Orion overvåkingsfly.

Avventer ordre fra Paris Men stabsmøtet i NATO måtte heves, for å vente på hva som kommer ut av toppmøtet i Paris. Ledere fra arabiske land, Afrika, USA og andre vestlige land, deriblant Norge, diskuterer tiltak mot Libya.

Uansett forventer rådet å gjenoppta samtaler klokken 16:00 i dag.

RADAREN LANDER: Et såkalt AWACS overvåkingsfly ble i dag observert under landing på Trapani Birgi-basen på Sicilia. Foto: AFP PHOTO / MARCELLO PATERNOSTRO
RADAREN LANDER: Et såkalt AWACS overvåkingsfly ble i dag observert under landing på Trapani Birgi-basen på Sicilia. Foto: AFP PHOTO / MARCELLO PATERNOSTRO Vis mer

Michael O'Hanlon, fra tenketanken Brookings i London, sier at en flyforbudssone over Libya vil kreve rundt 24 fly i luften, kontinuerlig. Dessutten man tar så i betraktning behovet for backup, størrelsen på områdene de skal patruljere, og man må også slå ut det libyske luftforsvaret. Alt dette vil kreve mer enn 100 fly, sier han i et innlegg i The Daily Beast.

Gammelt utstyr Tidligere i dag skrev BBC News at to Tornado-fly ble sett ved takeoff fra en militærbase i Skottland. De skal ha vært utstyrt med ekstra drivstofftanker.

Ifølge the Guardian er den libyske flyvåpenet antatt til å være på rundt 18.000 mann, med 7 bombefly, 336 jagerfly, 91 transportfly, 136 helikoptre og 216 luftvernsbatterier. Men ifølge USAs nasjonalbibliotek (US library of Congress) skal det for det meste dreie seg om tredjegenerasjons jagerfly som Mig-21, Mig-23 og Su-22.

Al-Qaida Like før møtene startet i Paris, advarte Muammar Kadhafi Vesten mot å intervenere militært i Libya. I et eget brev til Obama, som Kadhafi omtaler som sin «sønn», mener Kadhafi selv at han følger Obamas eksempel. - Hva ville du ha gjort, dersom al-Qaida kontrollerte amerikanske byer med våpen, spør Gaddafi i et likelydende brev til Frankrike, Storbritannia og FN.

Det er verdt å merke seg at Kadhafi refererer til alle opprørere som «al-Qaida» Libyas viseutenriksminister sier samtidig at en vestlig militær inngripen vil få Libyas naboland til å stille seg bak Gaddafi. I et intervju med BBC sa viseutenriksminister Khaled Kaim at ved en utenlandsk intervensjon, vil folk fra Algerie, Tunisia og Egypt delta i kampene på libysk jord.

DANSKENE ER KLARE Danske F-16 fly gjør seg klar til landing på NATO-basen i Siogonella i Italia, lørdag. Foto: (AP Photo/Andrew Medichini)
DANSKENE ER KLARE Danske F-16 fly gjør seg klar til landing på NATO-basen i Siogonella i Italia, lørdag. Foto: (AP Photo/Andrew Medichini) Vis mer