NATO glad for afghanske valg går som planlaget

Puster lettet ut etter skrekkmelding fra Karzai.

HØST HELDIGVIS: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i møte med Afghanistans president Hamid Karzai i februar i fjor. Nå gleder både NATO og FN seg over at valgkomisjonen i landet trosser presidenten, og sier valget ikke kan gjennomføres før i høst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
HØST HELDIGVIS: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i møte med Afghanistans president Hamid Karzai i februar i fjor. Nå gleder både NATO og FN seg over at valgkomisjonen i landet trosser presidenten, og sier valget ikke kan gjennomføres før i høst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NATO puster lettet ut etter at valgkommisjonen i Afghanistan holder fast ved at presidentvalget skal finne sted i august.

Valgkommisjonen sa onsdag at det ikke er mulig å avholde valget i april, slik president Hamid Karzai har krevd. Dermed blir valget 20. august i henhold til den opprinnelige planen.

- Generalsekretæren ønsker denne beslutningen velkommen. Det er en 100 prosent afghansk beslutning, som er bra for NATO og ISAF, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Karzai ba i helgen valgkommisjonen flytte valget fram til april i overensstemmelse med grunnloven, noe som ble tatt svært dårlig imot både av NATO og FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

Også den afghanske opposisjonen og andre presidentkandidater ønsker at valget skal holdes i august.

Valgkommisjonen mener at både sikkerhetshensyn og været i april tilsier at valget bør holdes i august.

For fort

Skulle Karzai ha fått medhold i å holde valget allerede i slutten av april, ville NATO fått en svært vanskelig oppgave med å stable på beina den opptrappingen av sikkerheten som regnes som nødvendig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer