HØST HELDIGVIS: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i møte med Afghanistans president Hamid Karzai i februar i fjor. Nå gleder både NATO og FN seg over at valgkomisjonen i landet trosser presidenten, og sier valget ikke kan gjennomføres før i høst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIX
HØST HELDIGVIS: NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer i møte med Afghanistans president Hamid Karzai i februar i fjor. Nå gleder både NATO og FN seg over at valgkomisjonen i landet trosser presidenten, og sier valget ikke kan gjennomføres før i høst. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/SCANPIXVis mer

NATO glad for afghanske valg går som planlaget

Puster lettet ut etter skrekkmelding fra Karzai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO puster lettet ut etter at valgkommisjonen i Afghanistan holder fast ved at presidentvalget skal finne sted i august.

Valgkommisjonen sa onsdag at det ikke er mulig å avholde valget i april, slik president Hamid Karzai har krevd. Dermed blir valget 20. august i henhold til den opprinnelige planen.

- Generalsekretæren ønsker denne beslutningen velkommen. Det er en 100 prosent afghansk beslutning, som er bra for NATO og ISAF, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Karzai ba i helgen valgkommisjonen flytte valget fram til april i overensstemmelse med grunnloven, noe som ble tatt svært dårlig imot både av NATO og FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

Også den afghanske opposisjonen og andre presidentkandidater ønsker at valget skal holdes i august.

Valgkommisjonen mener at både sikkerhetshensyn og været i april tilsier at valget bør holdes i august.

For fort

Skulle Karzai ha fått medhold i å holde valget allerede i slutten av april, ville NATO fått en svært vanskelig oppgave med å stable på beina den opptrappingen av sikkerheten som regnes som nødvendig.

Først og fremst er det afghansk politi og den afghanske hæren som har ansvaret for sikkerheten, men uten ekstra NATO-styrker i «tredjelinjen» regnes det som mer enn krevende å holde sikkerheten på et forsvarlig nivå.

USAs president Barack Obamas tilførsel av 17.000 nye soldater til landet er blant annet ment å bidra till større sikkerhet ved valget i august. Også andre NATO-land, som Tyskland og Italia, har varslet forsterkninger til valget, men de ville ikke ha rukket å komme på plass allerede i april.

Tette møter

Afghanistan er et sentralt tema når USAs Hillary Clinton og de andre NATO-utenriksministerne møtes til en uformell middag i Brussel onsdag kveld etterfulgt av møter i NATO-hovedkvarteret torsdag.

Clinton vil blant annet gi de allierte landene en oppdatering på den strategirevurderingen for Afghanistan-politikken Obama-administrasjonen er i ferd med å gjennomføre.

Tirsdag kommer så den amerikanske visepresidenten Jo Biden til NATO-hovedkvarteret med samme formål, i møter med NATO-ambassadørene og generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

(NTB)