Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO håper flyangrep er nok

NATO håper et massivt luftangrep skal være nok til å tvinge Jugoslavias president Slobodan Milosevic i kne. Serbia truer med aksjoner mot NATO-styrker i Bosnia og Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holbrooke forlater Beograd

Dersom serberne slår tilbake, kan NATO-alliansen avslutte det 20. århundre med sin første krig.

- Vi kan ikke vinne denne krigen mot NATO. Men vi kan påføre alliansen store skader og få dem til å angre at de angrep oss, sa Jugoslavias London-ambassadør Miroslav Pajic i dag.

Kritiserer

Flere militære eksperter kritiserer NATOs manglende planer om å følge opp et flyangrep med bakkestyrker. Dersom NATO skal klare å tvinge fredsplanen gjennom, må alliansen være villig til å følge opp med bakkestyrker, sier NATOs tidligere øverstkommanderende George Joulwan til CNN. Joulwan har erfaring fra kampene mot de bosnisk-serbiske styrkene i 1994 og 1995.

Den britiske generalen sir Michael Rose er enig.

Sikre fredsplan

- Jeg tviler på om bombing vil være nok. Det må bakkestyrker til, sier Rose til BBC. Det er fare for at NATO-angrep kan resultere i gjengjeldelsesaksjoner mot NATO-soldater utplassert i Bosnia og Makedonia.

Den NATO-styrte SFOR-styrken i Bosnia består av 30.000 soldater fra 39 land. En talskvinne for SFOR-styrken understreket tirsdag at styrken eller deres installasjoner ikke vil bli brukt i en mulig militæraksjon mot Serbia.

Lederne for den 10.000 mann sterke NATO-styrken i Makedonia understreker også at de ikke vil spille noen rolle i aksjon mot serbiske mål, og at det ikke er på tale å gå inn i Kosovo som okkupasjonsstyrke.

- Vi er her for å gjøre en ting, og det er å sikre iverksettingen av fredsplanen for Kosovo, når og hvis den blir virkelighet, sa general Michael Jackson, sjef for styrken i Makedonia, som består av amerikanske, britiske, franske, italienske og tyske soldater.

(NTB-Reuters)