- NATO har en 90-dagers plan i Libya

Hjalp opprørerne til å innta viktig by.

 TREFF:  Royal Air Force friga seint fredag kveld dette bildet av en britisk Tornado GR4 som sikter - og treffer - to libyske stridsvogner sør for byen Ajdabiyah torsdag. Ialt fire libyske stridsvogner ble ødelagt av britiske jagerfly, opplyser det britiske forsvaret. FOTO: ROYAL AIR FORCE/REUTERS/SCANPIX.
TREFF: Royal Air Force friga seint fredag kveld dette bildet av en britisk Tornado GR4 som sikter - og treffer - to libyske stridsvogner sør for byen Ajdabiyah torsdag. Ialt fire libyske stridsvogner ble ødelagt av britiske jagerfly, opplyser det britiske forsvaret. FOTO: ROYAL AIR FORCE/REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge flere internasjonale nyhetsmedier var fredagens NATO-angrep konsentrert om østlige deler av Libya for å hjelpe opprørerne til å ta tilbake kontrollen over byen Ajdabiyah - 150 kilometer sør for strategiske Benghazi.

Ledelsen for den norske styrken på Kypros ville fredag kveld ikke opplyse hvor de norske bomberakettene ble sluppet, annet enn at det var «nord i Libya».

En talskvinne for det amerikanske forsvaret opplyste i kveld norsk tid at NATO-fly har avfyrt ialt 16 Tomahawk cruiserraketter og gjennomført 153 lufttokt mot Kadhafis styrker i løpet av 24 timer.

Ved 22-tiden meldte nyhetskanalen Al Jazeera at opprørerne var i ferd med å ta seg inn i byen etter at NATO-bomber hadde satt Kadhafi-styrker ut av spill.

Ingen andre medier i krigssonen hadde bekreftet denne opplysningen ved 23-tiden

- 90 dager Fredag deltok også det første jagerflyet fra et arabisk land i et tokt over Libya. En fransk jager eskorterte flyet fra Qatar.

De forente arabiske emirater har meldt inn 12 fly til å støtte NATO-aksjonen over.

Samtidig med fredagens aktive NATO-hjelp til opprørerne i Ajdabiyah har en ikke navngitt NATO-ansatt i Brussel lekket noen flere detaljer om aksjonens varighet.

Ifølge NATO-kilden er hele operasjonen planlagt til pluss-minus 90 dager.

- Jeg tror det dreier seg om uker. Jeg håper det ikke vil ta måneder, sier sjefen for de væpnede franske styrkene, admiral Edouard Guillaud, i et intervju med den franske statlige radioen.

 HJELP FRA OVEN:  En kolonne opprørere på en av veiene til byen Ajdabiyah fredag ettermiddag - før de fikk avgjørende hjelp fra NATO-fly, som uskadeliggjorde flere Kadhafi-stridsvogner. FOTO: GORAN TOMASEVIC/ REUTERS/SCANPIX.
HJELP FRA OVEN: En kolonne opprørere på en av veiene til byen Ajdabiyah fredag ettermiddag - før de fikk avgjørende hjelp fra NATO-fly, som uskadeliggjorde flere Kadhafi-stridsvogner. FOTO: GORAN TOMASEVIC/ REUTERS/SCANPIX. Vis mer