Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO holder storøvelse i Norge

Russland får tusenvis av NATO-soldater i sitt nabolag når Norge skal være vertskap for alliansens storøvelse i 2018.

STORØVELSE: Natos storøvelse i 2018 blir lagt til Norge. Her gratulerer Jens Stoltenberg Erna Solberg med valgseieren i 2013. 
Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
STORØVELSE: Natos storøvelse i 2018 blir lagt til Norge. Her gratulerer Jens Stoltenberg Erna Solberg med valgseieren i 2013. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir storinnrykk fra NATO i Norge om tre år.

Forsvarsalliansen takker ja til tilbudet fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) om å arrangere en såkalte høyprofiløvelse, og dermed kommer tusenvis av alliansens soldater, skip og fly til Norge i 2018.

Norge tilbød seg som vertskap i februar i fjor, og Søreide og NATO-sjef Jens Stoltenberg kunngjorde avgjørelsen i Brussel onsdag kveld.

Vise muskler - Vi satser på et øvingsscenario der vi fokuserer på å demonstrere avskrekking og forsvar av allianseområdet, sier Søreide om treningen, som med norsk vertskap vil finne sted i Russlands nabolag.

NATO har som mål å øve mer de neste årene for å holde samarbeidet og erfaringene fra en langvarig operasjon i Afghanistan ved like. Alliansen ønsker også å vise muskler i en ny og krevende sikkerhetssituasjon i Europa og planlegger storøvelser hvert tredje år.

Spania, Portugal og Italia holder en lignende øvelse i år. Der deltar anslagsvis 25.000 soldater, og ifølge forsvarsministeren er det naturlig å se for seg en lignende deltakelse i Norge.

Flere områder - Vi ønsker geografisk balanse for gjennomføring av slike øvelser, og det er derfor både i Norges og NATOs interesse at øvelsen i 2018 blir gjennomført i den nordlige delen av NATOs område, sier Søreide.

- Hoveddelen av øvelsen tar utgangspunkt i Norge, men flere områder i NATOs nordregion vil bli involvert, sier hun.

Søreide påpeker at Norge har lang tradisjon for å være vertskap for omfattende militærøvelser, og hun ønsker å tiltrekke mer allierte mannskap til trening i Norge også i fremtiden.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media