NATO ikke fornøyd

NATO vil fortsette å planlegge en militær intervensjon i Kosovo til tross for innrømmelsene Jugoslavias president Slobodan Milosevic kom med under sitt besøk i Moskva i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland presenterte møtet mellom Milosevic og president Boris Jeltsin som et gjennombrudd, men kosovoalbanerne er skuffet, og de fleste vestlige kommentarene går ut på at Milosevic' innrømmelser ikke er nok.

Selv om han vil innfri en del krav, vil han ikke trekke serbiske styrker ut av Kosovo-provinsen før det «er slutt på terroren», noe de vestlige land og Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia anså for å være det viktigste kravet.

NATO-talsmenn i Brussel sa onsdag at det kom noen positive signaler ut av møtet mellom Milosevic og president Boris Jeltsin. Men felleserklæringen fra Moskva inneholder også skuffelser og tvetydigheter, og NATOs planer for en militær intervensjon fortsetter som før, het det.

Dumaen tilfreds

Den russiske statsdumaen lovpriste Kremls inngripen i Kosovo-krisen og fordømte samtidig de vestlige lands trusler om maktbruk for å tvinge Beograd-regjeringen til å stanse de jugoslaviske sikkerhetsstyrkenes voldshandlinger.

President Slobodan Milosevic fløy i går hjem til Beograd etter sine samtaler med Jeltsin.

Utenriksminister Jevgenij Primakov forsvarte overenskomsten i Moskva og sa at det var det beste resultat man kunne håpe på. Nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij var også tilfreds. - Samtalene med Milosevic førte til positive resultater, fremholdt han.

Men han la til at det nå er viktig å følge utviklingen nøye i tiden fremover.

Det viktigste mangler

Russisk presse ville onsdag ikke være med i hyllingskoret av Kreml-ledelsen, og kom med mer forsiktige kommentarer til resultatene fra samtalene med Milosevic. Enkelte nyhetsmedier mente Moskva-møtet var et skritt i riktig retning, forutsatt at den jugoslaviske presidenten holder hva han har lovet.

EU og USA sier at det er gjort framskritt i samtalene mellom Jeltsin og Milosevic i Moskva, men at viktige krav for å få slutt på blodbadet i Kosovo, ikke er imøtekommet.

En talsmann for USAs president Bill Clinton ga Jugoslavia litt pusterom da han sa at «dette er et skritt i riktig retning». Clinton ble informert av Russlands president Boris Jeltsin som tok kontakt med ham på telefon.

Men USAs utenriksminister Madeleine Albright var mindre imøtekommende. Hun mener at det viktigste kravet ikke er innfridd. - Det ble ikke gjort noen framskritt når det gjelder tilbaketrekkingen, sa Albright.

(NTB/REUTERS)