Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- NATO ikke i nærheten av å knekke Kadhafi

Forsker: - Libya er en hengemyr, og Norge står midt i den.

 HOLDER UT:  Den militære styrken til Libyas leder Muammar Kadhafi er ikke i nærheten av å bli knekt tross seks uker med NATO-bombing, viser en analyse Aftenposten har gjort basert på NATO-oppdatering. Her Kadhafi fra 10. april i år. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HOLDER UT: Den militære styrken til Libyas leder Muammar Kadhafi er ikke i nærheten av å bli knekt tross seks uker med NATO-bombing, viser en analyse Aftenposten har gjort basert på NATO-oppdatering. Her Kadhafi fra 10. april i år. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO har gjennomført over 2 300 bombeangrep i Libya siden midten av april, men er ikke i nærheten av å knekke Kadhafi-regimet militært, viser en analyse Aftenposten har gjort.

Ifølge analysen, som baserer seg på daglige oppdateringer fra NATOs hovedkvarter, er bare 98 av Libyas anslagsvis 2.000 stridsvogner slått ut i flyangrepene.

Bare 134 av flere tusen militærkjøretøy er bombet, og rundt 40 små og store kommandosentraler er satt ut av spill. NATO er dermed langt fra å knekke Kadhafi militært.

Hengemyr Seks norske kampfly deltar i angrepene mot mål i Libya og har de siste to månedene sluppet 322 bomber.

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen beregnet de norske utgiftene til over 300 millioner kroner.

- Libya er blitt en hengemyr, og Norge står midt i den, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.

 NATT TIL TIRSDAG:  Minst 12 eksplosjoner ble registert i sentrum av Tripoli etter NATO-bombing for to døgn siden. FOTO: EPA/SCANPIX.
NATT TIL TIRSDAG: Minst 12 eksplosjoner ble registert i sentrum av Tripoli etter NATO-bombing for to døgn siden. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer

Han etterlyser kritisk debatt om krigen, og stiller spørsmål ved Forsvarets framstilling av vellykket krigføring.

Informasjonskrig - Det pågår en informasjonskrig. NATO og Forsvaret kjemper for at befolkningen skal få den «riktige» oppfatningen.

- Problemet er at vi ikke lenger kan stole på at informasjonen vi får er korrekt.

-Dette underbygger behovet for langt mer åpenhet og saklig informasjon om hva som faktisk skjer i Libya-krigen, sier Melby.

Forsvaret vil ikke anslå hvor mange libyske regjeringssoldater som antas å være drept i de norske luftangrepene, ei heller hvilke mål som er angrepet eller hvor mye ammunisjon som er brukt.

- Horribel lukkethet - En horribel lukkethet, mener Frps forsvarspolitiske talsmann Jon Arild Ellingsen.

Venstre-leder Trine Skei Grande er enig.

 STERKT KRITISK:  - Vi kan ikke lenger stole på Forsvarets og NATOs informasjon om Libya-krigen, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. ARKIVFOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
STERKT KRITISK: - Vi kan ikke lenger stole på Forsvarets og NATOs informasjon om Libya-krigen, mener seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier. ARKIVFOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX. Vis mer

- Forsvaret burde vist mye mer åpenhet, sier hun.

USA-forsyninger USA spiller en tilbaketrukket rolle i krigen mot Muammar Kadhafis regime i Libya, men forsyner sine NATO-allierte med bomber og reservedeler. — Vi har bidratt med materiell støtte til allierte og partnere som er involvert i operasjonene i Libya, inkludert ammunisjon, sier Pentagon-talsmannen Dave Lapan, til AFP. Ifølge Lapan har USA til nå bidratt med forsyninger til en verdi av 135 millioner kroner, blant annet i form av målsøkende bomber.

(NTB).

 HAR 95 PROSENT IGJEN:  NATO-bombingen har bare rammet 98 av Kadhafis omlag 2 000 tanks, viser en oversikt Aftenposten har utarbeidet basert på tall fra NATO. Her noen regjeringstanks som opprørsstyrkene hadde kontroll over 12. mai. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HAR 95 PROSENT IGJEN: NATO-bombingen har bare rammet 98 av Kadhafis omlag 2 000 tanks, viser en oversikt Aftenposten har utarbeidet basert på tall fra NATO. Her noen regjeringstanks som opprørsstyrkene hadde kontroll over 12. mai. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer