NATO: Ingen flyangrep mot Jugoslavia

Jugoslavias president Slobodan Milosevic unngår et militært angrep fra NATO - i denne omgang. Men vedtaket om å kunne bruke makt på et senere tidspunkt står ved lag, selv om det ikke er satt noen ny tidsfrist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NATOs faste råd av ambassadører vedtok sent i kveld at det ikke skal iverksettes angrep mot jugoslaviske mål, til tross for at Milosevic ikke har oppfylt alle de kravene som er nedfelt i FN-resolusjon 1199.

NATO-ambassadørene kom likevel til at 'det er tatt vesentlige skritt mot etterlevelse' av FNs krav om tilbaketrekking av soldater, politistyrker og tunge våpen, opplyser en høytstående NATO-kilde til NTB.

Beredskap

Konsekvensen av dagens vedtak er at NATOs militære nærvær i Middelhavsområdet opprettholdes på dagens nivå. Men beslutningsmekanismen er snudd, slik at det nå må nok et enstemmig vedtak til for å gå til militær aksjon. Dersom NATO-ambassadørene tirsdag ikke hadde gjort noe vedtak, kunne de militære lederne på egenhånd i prinsippet ha vedtatt å gå til aksjon.

Det var etterretningsrapporter om en til dels massiv tilbaketrekking som førte til ambassadørenes konklusjon om at det ikke er grunnlag for et angrep nå. Tusenvis av soldater og politistyrker er på vei ut av Kosovo eller tilbake til sine forlegninger. I tillegg er den humanitære situasjonen bedret og mange flyktninger er på vei tilbake til sine hjem, påpeker NATO-kilden overfor NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer