Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO: Ingen tilbaketrekking fra Kosovo

NATO bombet natt til i dag på ny områder rundt Beograd og slo samtidig fast at det ikke er noen tegn til at jugoslaviske styrker har startet tilbaketrekking fra Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne i Beograd meldte om lysende buer av antiluftskyts i utkanten av byen rettet mot krysserraketter som trolig var skutt mot mål i forstaden Pancevo.

Ifølge serbiske medier bombet NATO også mål ved Nis, den største byen i det sørlige Serbia, og en bro på hovedveien mellom Beograd og Nis skal også ha blitt truffet.

Bedre vær

NATO opplyser at det mandag ble fløyet i alt 623 tokt over Jugoslavia. Dette var den 48. dagen med bombeangrep. Bedre vær gjorde det mulig å trappe opp flyaktiviteten etter at et tykt skylag i flere dager har tvunget mange av NATOs fly til å vende tilbake til basene.

NATO sier at både stridsvogner, pansrede kjøretøyer og annet militært materiell gjemt under trær i Kosovo ble angrepet, men det er ikke klart hvor stor skade angrepene forårsaket. Også jugoslaviske tropper, artilleri og bombekasterposisjoner ble truffet, ifølge NATO. Rundt om i hele Jugoslavia ble angrepene igjen rettet mot radiosendere, broer, flystriper og oljelagre.

Ifølge avisa New York Times planlegger militære toppledere i NATO å sette i gang en ny fase av angrepene mot Jugoslavia fra baser i Tyrkia og Ungarn. Avisa siterer framstående NATO-kilder.

Målet er å omringe Jugoslavia militært og så øke det politiske presset mot Slobodan Milosevic ytterligere, sier kildene til avisa.

Fram til nå har luftangrepene startet fra hangarskip i Adriaterhavet eller fra baser i Vest-Europa og USA.

- Ingen tilbaketrekking

NATO slo i morges fast at det ikke har vært noen tegn til jugoslavisk tilbaketrekking fra Kosovo, slik nyhetsbyrået Tanjug rapporterte mandag. Ifølge Tanjug ble tilbaketrekkingen iverksatt fra søndag.

- Grunnen til at Jugoslavias styrker kan tilby delvis tilbaketrekking fra Kosovo, er at de har nådd mange av sine krigsmål, og at de resterende styrkene er godt befestet og godt posisjonert til å forsvare seg inne i provinsen, skrev avisa Washington Post tirsdag.

Siden NATO-bombingen startet, har de jugoslaviske sikkerhetsstyrkene på rundt 40.000 mann greid å redusere UCK-geriljaen til en brøkdel av hva den var. De har fordrevet alle så nær som 10 prosent av den kosovoalbanske befolkningen på 1,7 millioner mennesker og er godt posisjonert til å forsvare seg mot et eventuelt NATO-angrep med bakkestyrker, skriver avisa. Mange bunkerser og andre forsvarskonstruksjoner er bygget med kosovoalbansk arbeidskraft, skriver de.

Flere NATO-lands ledere har avvist en eventuell tilbaketrekking som utilstrekkelig fra president Slobodan Milosevic' side. De har slått fast at NATO kommer til å stanse bombingen først når alle krav om tilbaketrekking, retur av flyktninger og utplasseringen av en fredsstyrke er oppfylt.

Dersom en tilbaketrekking faktisk starter, er det fortsatt uklart hvor mange soldater og hvor mye tungt militært utstyr Milosevic er villig til å trekke ut av Kosovo.

(NTB)