Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO innrømmer at sivile liv kan ha gått tapt

- Ingen indikasjoner på at sivile liv har gått tapt i våre operasjoner, sier norsk pressetalsmann på Kreta.

TRIPOLI:  Libyere viser fram barneklær ved en bygning som angivelig ble bombet av NATOs kampfly natt til søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX
TRIPOLI: Libyere viser fram barneklær ved en bygning som angivelig ble bombet av NATOs kampfly natt til søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Det var militære raketter som var målet for luftangrepet i Tripoli natt til søndag, heter det i en uttalelse fra NATO. — Imidlertid ser det ut til at ett av våpnene ikke traff det tilsiktede målet, og en mulig svikt i våpensystemet kan ha ført til at flere sivile ble rammet, heter det videre, skriver NTB.

— Barn drept Et lite barn skal være blant de ni personene som ifølge libyske myndigheter ble drept da NATO rammet et boligområde i Tripoli natt til søndag. Reportere fra internasjonale nyhetsbyråer og BBC fikk søndag se flere lik bli hentet ut fra ruinene etter bygningen, som ligger i et fattig område av Tripoli. Journalistene ble også tatt med til et sykehus der de fikk se et dødt barn og en død kvinne. Ifølge AFP ble det vist fram to døde barn, mens andre medier melder at det ene barnet var dødt mens det andre var såret. I alt ble det vist fram fem lik. Samme familie Fem av de døde skal ha tilhørt samme familie. — De fire andre ble drept da de passerte foran boligblokken idet angrepet rammet, sier talsmann for den libyske regjeringen, Moussa Ibrahim. Ingen av opplysningene er bekreftet av uavhengige kilder. For to uker siden ble reportere tatt med til det samme sykehuset, hvor de fikk se et barn som ifølge myndighetene var såret i NATO-angrep. Men en ansatt ved sykehuset skal da ha opplyst at skadene i virkeligheten skyldtes en trafikkulykke. Trolig ikke norsk bombing Forsvarets pressetalsmann Sigurd Tonning-Olsen på Souda Bay på Kreta, der norske og andre NATO-kampfly har base, vil ikke kommentere enkeltoppdrag. Han svarer  likevel på om norske F16-jagerfly har bombet sivile eller ikke:

- Vi har ingen indikasjoner på at sivile liv har gått tapt i våre operasjoner, sier han til Dagbladet.

Senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter er mer tilbakeholden med å gi opplysninger om den eventuelle norsk medvirkning i angrepet som kan ha rammet sivile.

- Jeg registrerer at det er sjefen for NATO-operasjonen i Libya som har kommet med denne uttalelsen i kveld. Det har vært og er et viktig prinsipp ikke å uttale oss om enkeltoppdrag, sier Lien til Dagbladet.

Hensyn til sikkerhet Her er to av det norske Forsvarets argumenter for den holdningen.

- For det første har det å gjøre med sikkerheten for mannskapene. Og for det andre er ikke enkeltangrep resultat av en enkelt nasjons innsats. Dette er en NATO-operasjon der alle land har vært med fra nitidig planlegging ved operasjonshovedkvarteret i Napoli, sier Lien til Dagbladet.

Militært «skrytemål» For mindre enn to uker siden presenterte forsvarsminister Grete Faremo bilder fra et norsk «skryteangrep» der et militært mål ble truffet i Libyas hovedstad Tripoli.

- Det var folk på jobb i den militære kommandosentralen. Og de har neppe overlevd, sa major Eystein Kvarving til Dagbladet da.

   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media