Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-Jens fordømmer Diktator-Kims rakettutskyting «på det sterkeste»

Nord-Korea vekker skarpe reaksjoner.

REAGERER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting. Foto: Thomas Rasmus Skaug
REAGERER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas rakettutskyting i dag hvor ballistisk raketteknologi ble brukt. Dette kommer i kjølvannet av den nord-koreanske atomprøvesprengningen 6. januar, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Nord-Korea gjennomførte natt til i dag sin planlagte rakettoppskyting. Meldingen om oppskytingen kom like etter klokka 9 lokal tid.

Nordkoreanerne hevder å ha plassert en satellitt i bane rundt jorda, og hevder at de planlegger flere satellittoppskytinger i framtida.

Amerikanske myndigheter bekrefter nå at et objekt er plassert i bane.

Oppskytningen natt til i dag kommer etter spekulasjoner de siste par ukene om at en slik rakettoppskyting ville finne sted innen kort tid.

Reagerer skarpt Nord-Korea advarte på forhånd FN om at de planla å skyte opp en satellitt som skal overvåke jorda, men flere lands sikkerhetsmyndigheter har fryktet at det dreier seg om uttesting av langdistanseraketter.

- Vår bekymring er at dette er den samme teknologien som man trenger for å utvikle interkontinentale ballistiske raketter, sa en sikkerhetskilde i amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået Reuters forrige helg.

Jens Stoltenberg reagerer skarpt på utskytingen.

- Utskytingen er direkte brudd på fem resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som gjentatte ganger har bedt Nord-Korea om å avstå fra alle aktiviteter relatert til landets ballistiske missilprogram og ikke utføre flere atomprøvesprengninger eller foreta noen form for utskyting hvor ballistisk raketteknologi blir tatt i bruk, sier Natos generalsekretær.

Norge fordømmer Nord-Koreas rakettutskyting, og utenriksminister Børge Brende (H) uttalte tidligere i dag at landet nå truer stabiliteten i regionen.

I dag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

RAKETTOPPSKYTING: Bildet viser det som antas å være en langdistanserakett i luftrommet over Nord-korea. Bildet er tatt i den kinesiske grensebyen Dandong natt til søndag. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix
RAKETTOPPSKYTING: Bildet viser det som antas å være en langdistanserakett i luftrommet over Nord-korea. Bildet er tatt i den kinesiske grensebyen Dandong natt til søndag. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix Vis mer

FNs sikkerhetsråd har innkalt til krisemøte i ettermiddag.

- Norge fordømmer - Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas rakettoppskytning 7. februar. Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier Brende i en uttalelse i dag.

Brende sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

- Nord-Koreas handlemåte gjør det enda vanskeligere å komme fram til diplomatiske løsninger og svekker det internasjonale kjernefysiske nedrustnings- og ikke-spredningsregimet, sier Brende.

Norge støtter initiativene blant Sikkerhetsrådets medlemmer for å innføre skjerpede sanksjoner mot landet.

PÅ PLASS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha vært tilstede under oppskytingen av langdistanseraketten søndag. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Kyodo distribuerte dette udaterte bildet søndag. Foto: Kyodo/Reuters/NTB Scanpix.
PÅ PLASS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha vært tilstede under oppskytingen av langdistanseraketten søndag. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Kyodo distribuerte dette udaterte bildet søndag. Foto: Kyodo/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer