HARDT UT: USAs president Donald Trump gikk hardt ut mot sosialisme i sin tale til FNs hovedforsamling. Video: AP Vis mer

Jens Stoltenberg og Donald Trump

Nato-Jens om Trumps tale: - Vel, han sa for eksempel at FN har et stort potensiale

Jens Stoltenberg mener det er ulike syn blant Nato-land om den amerikanske presidentens FN-tale.

NEW York (Dagbladet): Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, legger ikke skjul på at Donald Trumps tale var som forventet.

I FNs hovedforsamling i dag understreket den amerikanske presidenten at USA styres av amerikanere og vil aldri underlegge seg overnasjonale organ.

- Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati som ikke stilles til ansvar av noen, sa Trump da han i dag talte i FNs hovedforsamling, skriver NTB.

SOM FORVENTET Nato-leder Jens Stoltenberg synes ikke Donald Trump bød på overraskelser i sin tale til FNs hovedforsamling. .
Foto: Pontus Höök/NTB Scanpix
SOM FORVENTET Nato-leder Jens Stoltenberg synes ikke Donald Trump bød på overraskelser i sin tale til FNs hovedforsamling. . Foto: Pontus Höök/NTB Scanpix Vis mer

- USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme, fortsatte han.

Videre forsvarte Trump USAs beslutning om å vende ryggen til FNs menneskerettsråd og Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som han betegner som trusler mot alle lands suverenitet.

- Ulike syn

- Er det ikke dårlig nytt for alle andre Nato-land at Trumps budskap er at han vil bygge ned globale fellesløsninger?

- Det er ulike syn. Samtidig så er jeg glad for at Nato viser at det ikke er noen motsetning mellom å være tilhenger av nasjonalstat og sterke internasjonale institusjoner, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- En grunn til at jeg er for internasjonale institusjoner, er fordi det er er en måte å sikre nasjonalstaten på. Natos hovedoppgave er å sikre uavhengighet til nasjonalstater. Til det trenger vi en sterk internasjonal institusjon.

- Men det er jo ikke det Trump sier?

- Vel, han sa for eksempel at FN har et stort potensiale. Det må vi bruke mer. Men jeg legger ikke skjul på at det er uenighet mellom Nato-land om disse spørsmålene, sier Stoltenberg og utdyper:

- Jeg personlig tror på verdien av internasjonale institusjoner. Jeg vet at USA støtter Nato ikke bare i ord, men i handling, og jeg mener veldig sterkt at det ikke er en motsetning mellom sterke organisasjoner og uavhengige, selvstendige stater. Særlig for små land, som Norge, er sterke internasjonale organsiasjoner den beste sikkerheten for uavhengighet og selvstendighet.

- Tydelig

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide var i salen da Trump talte.

- Trump tok veldig tydelig til orde for å bygge ned globale fellesløsninger. Bør nordmenn frykte Trump?

- Jeg mener det er viktig å understreke hva som er retorikken på den ene siden, og hva amerikanerne gjør på den andre siden, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fortsetter:

- Vi jobber veldig tett med både USA og mange andre land nettopp for å styrke de globale institusjonene. Det er helt avgjørende for et land som Norge, sier Søreide til Dagbladet

- Men Trump ser jo ikke ut til å være enige med Norge, bør vi da frykte Trump?

- Jeg vil ikke bruke den type begreper. Dette handler om hvordan vi jobber internasjonalt for å ivareta norske interesser. Og det er definitivt å jobbe for å bevare den liberale verdensorden og globalt samarbeid og fellesskap.

- Hvordan opplevde du latteren inne i salen?

- Jeg tror vel han har opplevd noe tilsvarende tidligere hvor han går høyt ut for å forsvare det amerikanerne gjør på hjemmebane og det han har fått til. Og det har en hver president rett til å gjøre. Også synes jeg det er en ganske munter respons og humring tilbake, som jeg tror de fleste tok med ganske lave skuldre - inkludert presidenten selv. Det tenker jeg at er en liten flik av noe som kanskje løste opp det jeg tror var en ganske spent stemning før han gikk på talerstolen.

TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer