NATO-Jens vil vise militære muskler

«Styrke gjør det mulig å snakke», sier den påtroppende NATO-sjefen.

PARTNER: - Tyskland blir en viktig partner jeg ser fram til å jobbe med, sier Jens Stoltenberg etter møtet med Tysklands forbundskansler Angela Merkel på Kanzleramt i Berlin. Foto: Andera Gjestvang / NTB scanpix
PARTNER: - Tyskland blir en viktig partner jeg ser fram til å jobbe med, sier Jens Stoltenberg etter møtet med Tysklands forbundskansler Angela Merkel på Kanzleramt i Berlin. Foto: Andera Gjestvang / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den påtroppende NATO-sjefen, Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg mener militære muskler ikke bare trygger freden, men også fostrer til politisk dialog.

Nå er han i oppkjøringen til sin nye jobber, som han tiltrer til høsten.

- Tenker likt - Vi tenker likt om mye, sier Jens Stoltenberg etter å ha møtt Angela Merkel i Berlin tirsdag.

I løpet av en times diskusjon om utfordringene som venter NATO og alliansens nye generalsekretær, har de to vært innom mye. Og tydeligvis også vært enige om mye.

- Tyskland blir en viktig partner jeg ser fram til å jobbe med, sier Stoltenberg.

De to er blant annet enige om behovet for å beholde NATO sterkt i et urolig Europa. Og Stoltenberg mener alliansen får politisk styrke gjennom den militære, «styrke gjør det mulig å snakke».

- Vår erfaring fra Norge er at det ikke er noen motsetning mellom militær styrke og politisk dialog, de kan gå hånd i hånd, sier Stoltenberg til NTB etter flere politiske samtaler i Berlin.

Balanse Den nye NATO-sjefen mener det handler om å finne balansen mellom militær styrke og et klart svar overfor Russland uten å skjerpe spenningen og trappe opp konflikten.

- Ut fra underlegenhet er det mye vanskeligere å lage kompromisser og inngå i reelle politiske dialoger fordi man må være redd for at man blir presset til stadig nye ettergivelser, mener han, men vil ikke snakke opp noe nytt våpenkappløp.

- Det er det ingen som ønsker. Og som faren min sa: Det er ikke alltid de tøffeste som er de klokeste. Vi må unngå å havne der, sier han.

Han slår fast at det er svært mange av NATO-landene som ikke innfrir målet om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar. Heller ikke Norge og Tyskland.

- Det understreker betydningen av å tenke på hvordan vi bruker pengene, sier Stoltenberg og legger vekt på behovet for samarbeid, modernisering og effektivisering.

Takket Merkel I Berlin fikk Stoltenberg også muligheten til å takke Merkel. Det var hun som satte i gang prosessen som gjør Stoltenberg til NATOs toppsjef fra 1. oktober.

- Da hun tok det opp første gangen, trodde jeg ærlig talt det var lite sannsynlig, sier Stoltenberg i dag om da Merkel nevnte muligheten i en telefonsamtale etter det norske valget i høst.

- Støtten fra Tyskland var avgjørende, konkluderer eksstatsministeren i dag, men den vil ikke gi tyskerne noen ekstra fordeler under ny generalsekretær.

- Nei, jeg kan ikke tenke sånn. Jeg skal representere 28 land og kan ikke særbehandle noen. Det hadde undergravd hele alliansen, sier han og setter kursen for Polen og Frankrike onsdag etter lignende besøk i USA tidligere.

Alliansens fremtid Tirsdagens diskusjonsliste inneholdt også nedtrappingen i Afghanistan og situasjonen i Syria og Irak. Utfordringen med radikalisering og hjemvendte jihadister fra krigsområder er også noe Stoltenberg vil diskutere med europeiske ledere.

Fram mot NATOs toppmøte i høst blir diskusjonen også preget av hva forsvarsalliansen skal være i fremtiden.

- Jeg er veldig glad for at Norge gjennom flere år var pådriver for det vi har kalt nærområdeinitiativet. NATO har som kjerneoppgave å beskytte medlemslandenes sikkerhet. Norge har vært opptatt av det i en periode der mange har tenkt utover. Og det som nå skjer, bekrefter at den norske linjen har vært riktig, mener Stoltenberg.
NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer