SKAL FEIRE: Alliansens 60 år skal feires under toppmøtet i Strasbourg. Her pyntes utsiden av det store kongressenteret. Men Afghanistan blir temaet jubileet ikke kommer utenom. Det kommer president Obama til å sørge for. Foto: AFP/FREDERICK FLORIN/Scanpix
SKAL FEIRE: Alliansens 60 år skal feires under toppmøtet i Strasbourg. Her pyntes utsiden av det store kongressenteret. Men Afghanistan blir temaet jubileet ikke kommer utenom. Det kommer president Obama til å sørge for. Foto: AFP/FREDERICK FLORIN/ScanpixVis mer

NATO-jubileum i Afghanistans tegn

Obamas opptrapping i Afghanistan og Pakistan legger press på NATOs toppledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obamas opptrapping av terroristjakten i Afghanistan og Pakistan legger press på NATOs toppledere foran alliansens jubileumstoppmøte.


Med framleggingen av sin Afghanistan-strategi fredag, nøyaktig en uke før han deltar på sitt første NATO-toppmøte, annonserte Obama også at den amerikanske tenkepausen rundt Afghanistan er over.

Obama trapper opp både den amerikanske krigsinnsatsen og sivile innsatsen i landet og reiser til NATOs 60-årsjubileum med krav om Europa gjør det samme. Den manglende viljen og evnen til å fylle opp behovet for soldater, instruktører og sivil innsats så langt i den sjuårige krigen har ridd NATO som en mare, og truet med å splitte alliansen i et A- og B-lag.

Opp til Europa

- Det er nå opp til europeerne hvor relevant NATO skal være, sier NATO-eksperten Constanze Stelzenmüller, direktør ved Berlin-kontoret til tenketanken German Marshall Fund, til NTB.

- Det er alvorlige strategiske uenigheter i alliansen og det er på tide å lege sårene, sier hun.

Særlig har tonen mellom Tyskland og USA vært anstrengt i forhold til Afghanistan. Samtidig vil trolig den store Afghanistan-konferansen i Haag tirsdag ta noe av trykket bort fra Afghanistan-debatten på selve toppmøtet.

- Det er jo klart de ønsker å holde praten på selve møtet på et hyggelig nivå, sier Stelzenmüller tørt.

Mye symbolikk

For toppmøtet i de fransk-tyske tvillingbyene Strasbourg og Kehl, med en innlagt åpningsmiddag i Baden Baden fredag, er spekket med symbolikk rundt den rollen NATO har spilt siden grunnleggelsen i Washington 4. april 1949.

Det fredelige og sammenvevde forholdet mellom de gamle fiendene Frankrike og Tyskland er bakteppet for jubileumsfeiringen, hvor også Frankrike formelt vil annonsere sin tilbakekomst til alliansens militære struktur.

Toppmøtet skal dessuten lansere arbeidet med en ny strategi for alliansen. Her ligger mange vanskelige spørsmål, som vektleggingen mellom uteoppgaver og forsvar av hjemmebanen, forholdet til Russland, forholdet til andre organisasjoner som FN og EU, bruk av atomvåpen og nye trusselbilder hvor alt fra skakkjørte stater til cyberangrep hører med.

Arbeidet skal resultere i et nytt dokument på det neste toppmøtet om halvannet år i Portugal.

Afghanistan viktigst

Kilder ved NATO-hovedkvarteret sier til NTB at «ingen» gleder seg til dette arbeidet, siden alle latente konflikter må på bordet og byråkratisk krangling er i vente.

Stelzenmüller tror det nye, strategiske konseptet uansett havner i skyggen av hvordan alliansen løser Afghanistan-operasjonen.

- Det strategiske konseptet er ikke det viktigste nå, det er slikt man kanskje kan drive med når man ikke kjemper en krig, sier Stelzenmüller.

Obama vil holde det hans folk i Washington omtaler som en viktig tale om USAs transatlantiske forbindelser i løpet av toppmøtet, og det sies før hans første, store utenlandsreise at han både vil «lytte og lede» i møte med europeerne. En mer lyttende Obama rokker likevel ikke ved det fundamentale i amerikansk utenrikspolitikk, mener Stelzenmüller.

Obamas nye eierskap til Afghanistan-konflikten, med et hovedmål om å fjerne terroristtrusselen i Afghanistan og Pakistan, viser igjen hvordan USA forfølger egne mål og ber NATO-landene om å henge på.

- Dette er uavhengig av hvem som er president. Hvis de allierte ikke lever opp til standardene, vil USA gå alene, sier Stelzenmüller.

(NTB)