NATO kaller den «et svart hull»: Nå viser Russland fram sin lydløse ubåt

Forsterker Svartehavsflåten.

NY UBÅT I FAMILIEN: En ubåt lignende denne, ble presentert i St. Petersburg på lørdag. Ubåten på dette bildet, kalt «Rostov-on-Don», er også en diesel-elektrisk ubåt i 636.3-prosjektet, slik som den nye, helt lydløse ubåten skal være. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB Scanpix
NY UBÅT I FAMILIEN: En ubåt lignende denne, ble presentert i St. Petersburg på lørdag. Ubåten på dette bildet, kalt «Rostov-on-Don», er også en diesel-elektrisk ubåt i 636.3-prosjektet, slik som den nye, helt lydløse ubåten skal være. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russland går nye veier for å ruste forsvaret sitt: Nå gjør de det som skal være en lydløs ubåt, klar for havet. 

Det var på lørdag at fartøyet - en del av det såkalte Project 636.3 - ble presentert i St. Petersburg i Russland. Av NATO blir ubåten kalt et svart hull, fordi den vil være nærmest umulig å fange opp via lyd i sjøen, skriver The National Interest.

- Relativt begrep Det diesel-elektriske fartøyet går under navnet Krasnodar, og kanskje ikke overraskende kaller utviklerne den for verdens mest lydløse ubåt.

- «Lydløs» er et relativt begrep. Ingen ubåt er 100 prosent lydløs, men det er veldig viktig å ikke bli oppdaget av motparten, så alle ubåtdesignere gjør sitt ytterste for å begrense støy fra ubåten, sier Steinar Høybråten ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet. 

- Ubåten som oppdages sist, vinner krigen, om du vil, legger han til. 

Han kjenner ikke den aktuelle ubåten, og vil derfor ikke kommentere den spesifikt. Ifølge Business Insider er ubåten, som inngår i Varshavyanka-ubåtklassen, så godt som umulig å høre under vann - selv om det sies at den ikke klarer å være like langt under vann som en atomubåt. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer