NY UBÅT I FAMILIEN: En ubåt lignende denne, ble presentert i St. Petersburg på lørdag. Ubåten på dette bildet, kalt «Rostov-on-Don», er også en diesel-elektrisk ubåt i 636.3-prosjektet, slik som den nye, helt lydløse ubåten skal være. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB Scanpix
NY UBÅT I FAMILIEN: En ubåt lignende denne, ble presentert i St. Petersburg på lørdag. Ubåten på dette bildet, kalt «Rostov-on-Don», er også en diesel-elektrisk ubåt i 636.3-prosjektet, slik som den nye, helt lydløse ubåten skal være. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB ScanpixVis mer

NATO kaller den «et svart hull»: Nå viser Russland fram sin lydløse ubåt

Forsterker Svartehavsflåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland går nye veier for å ruste forsvaret sitt: Nå gjør de det som skal være en lydløs ubåt, klar for havet. 

Det var på lørdag at fartøyet - en del av det såkalte Project 636.3 - ble presentert i St. Petersburg i Russland. Av NATO blir ubåten kalt et svart hull, fordi den vil være nærmest umulig å fange opp via lyd i sjøen, skriver The National Interest.

- Relativt begrep Det diesel-elektriske fartøyet går under navnet Krasnodar, og kanskje ikke overraskende kaller utviklerne den for verdens mest lydløse ubåt.

- «Lydløs» er et relativt begrep. Ingen ubåt er 100 prosent lydløs, men det er veldig viktig å ikke bli oppdaget av motparten, så alle ubåtdesignere gjør sitt ytterste for å begrense støy fra ubåten, sier Steinar Høybråten ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet. 

- Ubåten som oppdages sist, vinner krigen, om du vil, legger han til. 

Han kjenner ikke den aktuelle ubåten, og vil derfor ikke kommentere den spesifikt. Ifølge Business Insider er ubåten, som inngår i Varshavyanka-ubåtklassen, så godt som umulig å høre under vann - selv om det sies at den ikke klarer å være like langt under vann som en atomubåt. 

Base i Novorossiysk Ubåten er den andre av i alt seks planlagte fartøy som skal inngå i den russiske marinens Svartehavsflåte, skriver Russia Today. fartøyet skal stå klare innen slutten av 2016. 

Tirsdag forrige uke avfyrte Finland varselbomber mot en ubåt utenfor Helsinki. Det er ikke bekreftet at fartøyet var russisk, men ryktene sier så. 

LES OGSÅ: Kommentar: Ny ubåtjakt er enda et finsk NATO-argument.

Ifølge russiske medier vil ubåtene, i alt seks fartøy, ha sin base i Novorossiysk i Russland.

SOMMEREN 2014: Enda en Novorossiysk-diesel-elektisk ubåt i prosjekt 636.3-serien. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB Scanpix
SOMMEREN 2014: Enda en Novorossiysk-diesel-elektisk ubåt i prosjekt 636.3-serien. Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV/NTB Scanpix Vis mer