Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nato kan slå Taliban

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil vurdere hvordan Norge kan bidra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er blodige kamper nesten daglig mellom Nato-soldater fra den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) og geriljasoldater fra Taliban-bevegelsen sør i Afghanistan. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil likevel ikke kalle situasjonen for en krise.

-  Jeg vil ikke si at de er i krise, men det er en kritisk situasjon. Det er til dels intense kamper, og det er mange av våre allierte som virkelig sliter hver dag. Derfor er det selvsagt vårt ansvar å se om det er noe vi kan bidra med som kan være en støtte i ISAF-operasjonen der.


-  Hva vil Norge bidra med?

-  Vi går nok en gang gjennom det vi har. Vi har ikke flere hærstyrker å sende, men det vi eventuelt kan bidra med er helt spesielle kapasiteter. Det kan være spesialstyrker, det kan være etterretning, og det kan være flykapasiteter. Men vi har ikke tatt stilling til dette.


-  SVs Bjørn Jacobsen sier at hans parti «ikke kan risikere norske liv for noe vi ikke tror på»?

-  I denne sammenhengen får dette stå for hans egen regning. Men det er litt spesielt at de ikke tror på det, fordi regjeringserklæringen er tindrende klar på at vi vil styrke innsatsen i Afghanistan.


-  Men SV peker på forskjellen på det ISAF gjør i nord og krigen som utspiller seg i sør?

-  Det er ingen annen operasjon som foregår i sør enn i nord. ISAF er ISAF både i nord og sør. Jeg vil dessuten advare mot å tro at situasjonen i nord er rosenrød. Det er den ikke. Vi har ingen garanti for at det alltid er stabilitet i nord. Vi så dette 7. februar da leieren i Meymaneh ble angrepet. Takket være flinke soldater opplevde vi ikke tap i den situasjonen.

NATO: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener Nato kan vinne en krig mot Taliban. Foto: Nina Hansen
NATO: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener Nato kan vinne en krig mot Taliban. Foto: Nina Hansen Vis mer


-  Føler du at du har en samlet regjering bak deg?

-  Jeg føler at vi har veldig åpne diskusjoner i regjeringen, og vi tar disse spørsmålene veldig alvorlig. Nato har en veldig stor utfordring i Afghanistan.

-  Nato har lidd tap i sør og rapporterer jevnlig om hvor mange fiender som er nedkjempet. Kan Nato vinne en krig mot Taliban?

-  Ja, det kan Nato.


-  Er det et mål?

-  Det som er et mål, er å skape tillit i befolkningen til at dersom man skal få til en god utvikling i Afghanistan, så må man slutte opp om de lovlig valgte myndighetene og institusjonene i landet. Det er det som er det mest krevende i ISAF-operasjonen. Hva hjelper det å vinne militært hvis du ikke klarer å få til den utviklingen? Folk må tro på at de har ei framtid. Det er Nato-soldatene veldig opptatt av. De ser veldig godt at vi ikke vinner, hvis vi ikke klarer å skape en tro på en fredelig framtid.


-  Når Nato nå har blitt en krigførende part i sør, bidrar ikke det nettopp til å undergrave dette målet?

-  Jeg godtar ikke premisset. Hvorfor blir det kamper? Det er ikke fordi Nato har en offensiv i sør og ikke en i nord. Konseptet er det samme over hele Afghanistan. Når våre styrker blir angrepet har de full rett til å forsvare seg. Og det er i de situasjonene det blir kamper. Det er ikke fordi Nato har gått inn i en offensiv.


-  Men resultatet blir jo det samme - at Nato er en krigførende part?

-  Det er å forlede folk. Det er kamper, ja, men det er forskjell om det er Nato-soldater som går offensivt til angrep på Taliban, eller om det er Taliban som angriper og ISAF forsvarer seg. ISAF er i sitt utgangspunkt en stabiliseringsoperasjon. Det er det de skal være. Men de har full rett til å forsvare seg.


-  Har Nato undervurdert motstanden i sør?

-  Det er ikke lenge siden Nato tok over i sør, og styrken er ennå ikke oppbemannet med et par tusen mann slik forutsetningene var. Derfor er det vanskelig å si om Nato har undervurdert situasjonen fordi man ikke har det antallet soldater man hadde beregnet for.


-  Er du bekymret for at Nato er på vei inn i en hengemyr i Afghanistan?

-  Jeg tenker hver dag på situasjonen i Afghanistan, men det er ikke sånn at vi ser på dette med motløst blikk. Vi er inne i en vanskelig periode, og det er helt klart at det er tøffe kamper og krevende motstand nå. Men jeg er ikke i tvil om at vi vil få dette til gjennom satsingen både militært og sivilt.


-  Bekymrer det deg at Natos operasjon framstår mer som en ren militær operasjon nå?

-  Det bekymrer meg ikke, men vi ser godt at vi skulle hatt større trykk på den sivile delen. I utgangspunktet skulle Nato skape sikkerhet, støtte den afghanske hæren og det afghanske sikkerhetsapparatet. Så skulle andre aktører som FN og EU komme inn på den sivile siden. Nå må vi bare erkjenne at det er på den siden det har vært vanskeligst å få ting til å skje. Det har skjedd i og rundt Kabul, men ute i regionene er det mindre som har skjedd. Og det er klart at etter disse åra så utfordres man på det. Vi må ha forståelse for at folk i Afghanistan er frustrerte over dette.