- NATO klar til innsats i Kosovo

NATOs øverstkommanderende i Europa, Wesley Clark, vil i sine samtaler med jugoslaviske myndigheter i dag gjøre det klart at NATO er klar til aksjon i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clark og formannen i NATOs militærkomite, tyskeren Klaus Naumann reiser i dag til Beograd for samtale med Jugoslavias president Slobodan Milosevic.

De skal møte Milosevic kl. 12.

Clark og Naumann skulle opprinnelig ha reist til Beograd mandag, men utsatte reisen til de fikk bekreftet at Milosevic var villig til å møte dem.

- Milosevic må leve opp til de forpliktelsene han har inngått. Han har forpliktelser overfor det internasjonale samfunn, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og FN, slo Clark fast.

Clark la til at Milosevic løfter overfor det internasjonale samfunnet hadde avverget NATO-bombing i fjor høst.

På spørsmål om hvor nært forestående et eventuelt NATO-angrep er, nøyde Clark seg med å svare at alliansens styrker er i beredskap, og klare til å rykke ut på kommando.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hvor nært et angrep er, men jeg vil understreke at planene som ble lagt i oktober stadig er aktuelle.

- President Milosevic og den jugoslaviske regjering bør ikke ha noen illusjoner. NATO er engasjert, NATO er svært seriøs når det gjelder sine forpliktelser i denne saken, svarte Clark på spørsmål om han refererte til flyangrep.

Clark la til at krisen nå er svært, svært alvorlig, og at NATO er svært bekymret for sikkerheten til OSSE-observatørene i Kosovo.

(NTB-Reuters)