Serbia og Kosovo

Nato: - Klare til å gripe inn

Grensepasseringer er stengt og luftvernsirenene har gått på grunn av den opphetede konflikten mellom Serbia og Kosovo. Italienske fredsbevarende politistyrker er søndag utplassert i gatene.

FRED: Politifolk fra den italienske MSU-styrken, som er utplasser i Kosovo som fredsbevarende styrker. Her er de utplassert i Mitrovica søndag kveld. Foto: Erkin Keçi / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB
FRED: Politifolk fra den italienske MSU-styrken, som er utplasser i Kosovo som fredsbevarende styrker. Her er de utplassert i Mitrovica søndag kveld. Foto: Erkin Keçi / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 23.20 søndag kveld skriver den Nato-ledete militærstyrken i Kosovo KFOR i en pressemelding at de er klare for å gripe inn hvis stabiliteten i landet står på spill. Nato-styrken har som formål å sikre stabilitet i landet.

- Den overordnede sikkerhetssituasjonen i lokalsamfunnene nord i Kosovo er anspent, skriver KFOR, ifølge Reuters.

- KFOR vil ta alle nødvendige grep for å opprettholde en trygg og sikker tilværelse i Kosovo til enhver tid, i tråd med sitt FN-mandat, skriver de videre.

Det skjer etter meldinger om at grensevakter fra Serbia og Kosovo på Balkan skal ha skutt mot hverandre.

Bilder fra byen Mitrovica viser italienske politifolk fra den spesialiserte MSU-styrken utplasser i gatene. De er en del av Nato-styrken KFOR som er stasjonert i regionen for å opprettholde våpenhvilen.

- De neste timene, dagene og ukene kan bli krevende og problematiske, sier Kosovos statsminister Albin Kurti i en video publisert i sosiale medier, ifølge New York Times.

Stengte grenser

Politiet i Kosovo har bekreftet stenging av grensepasseringen Bernjak og Jarinje og at veiene der er sperret. Videoer delt på sosiale medier viser at luftvernsireren går i byen Mitrovica.

Det er også store politistyrker i byen. Politiet i Kosovo melder rundt 20.30 søndag kveld at det fortsatt er veisperringer nord for byen.

- Det er ingen offisiell bekreftelse om at noen er skadd, verken politi eller sivile. Vi oppfordrer alle medier og innbyggere til å ikke spre falske nyheter.

Politiet jobber med å opprettholde ro og orden, skriver de i en Facebook-melding. Kosovo og Serbia deler grense på Balkan og situasjonen mellom de to landene er svært betent. Kosovo var tidligere en serbisk provins og utropte seg som selvstendig i 2008. Over 100 land anerkjenner suvereniteten.

Konflikt

Ifølge nyhetsbyrået Reuters bunner konflikten i at Kosovo krever at serberne som bor i område må skaffe seg bilskilter fra Kosovo. De har fått to måneder fra 1. august til å registrere bilene sine i Kosovo.

Ifølge svenske Aftonbladet har det også kommet et krav om at de må skaffe seg ID-kort fra myndighetene i Kosovo.

Det bor omkring 50 000 serbere i nordre Kosovo, og disse bruker serbiske ID-kort fordi Serbia ikke anerkjenner Kosovo som en selvstendig stat, skriver Aftonbladet. Det nye kravet har effekt fra mandag 1. august.

Serbias president Aleksandar Vučić uttalte søndag at «Serbia aldri har vært i en mer kompleks og vanskelig situasjon».

- Om de ikke vil holde fred advarer jeg: Serbia vil vinne, sa han.

Ifølge Radio Free Europe skal etniske serbere i Kosovo ha blokkert flere veier nord i Kosovo.

- Serbia vil vinne

I en tale til nasjonen søndag kveld, sier Serbias president Aleksandar Vučić at de er i forhandlinger.

- Forpliktelsene til begge partene er møtt. Det har vært mange løgner og feilinformasjon. Ved midnatt skal kommandøren av KFOR komme til Mitrovica og snakke med Goran Rakić, sier Vučić, ifølge den serbiske avisa pink.rs.

Rakić er en av Kosovos ministre. KFOR er Nato-styrken som er utplassert i landet.

- Jeg tror vi kommer til å ha gode nyheter. Jeg håper at dette vil ha deeskalert i morgen og at vi vil oppnå fred igjen med ny kompromisser, sier Vučić.

Han understreker likevel én ting:

- Uansett hvor vanskelig det er, så kommer vi ikke til å overgi oss og Serbia vil vinne.

Krever fjerning av veisperringer

EUs utenriksminister Josep Borrell skriver på Twitter at han ser positivt på Kosovos beslutning om å utsette innføringen av kravet til 1. september.

- Jeg forventer at alle veisperringer vil bli fjernet umiddelbart. Åpne konflikter bør adresseres gjennom EU-tilrettelagt dialog og med fokus på normalisering av relasjonene mellom Kosovo og Serbia. Det er essensielt for deres vei inn i EU, skriver Borrell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer