Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO klargjør flyene

BEOGRAD (NTB-Reuters): NATO ruller sine bombefly i posisjon. Ordren om å bombe serbiske militæranlegg kan komme allerede i dag. I natt klokka 01.30 forlot Richard Holbrooke forhandlingene med Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holbrooke og den jugoslaviske presidenten møttes i sju timer i går, tok en pustepause og kom sammen igjen på kvelden mens klokka tikket mot dagens NATO-møte. Så lenge møtene med Milosevic har vært resultatløse, er det ventet at NATO-ambassadørene gir den skjebnesvangre «aktiveringsordren» for flyangrep på møtet mandag.

Holbrooke, som er USAs fredsmekler på Balkan, har advart Milosevic om at bombene vil regne med mindre han godtar fredsplanen som er lagt fram.

«Aktiveringsordren» betyr at man starter nedtellingen til flyangrep uten at det angis hvor lang tid det er igjen til flyene tar av. På den måten får man en siste mulighet til å finne en diplomatisk løsning på krisen.

Det politiske grønne lyset for en militær intervensjon er gitt fra de fleste av de 16 medlemslandene. Politisk uro i Italia og Tyskland har ført til at disse to landene har ventet med sine individuelle vedtak, men klarsignalet fra Bonn og Roma ansees for å være kun en formalitet.

Politistyrke

Det ble ikke gitt noen offisiell kommentar etter at Holbrooke forlot Milosevic' bolig i natt. Vestens mål er å stanse myndighetene i Beograd sin blodige undertrykking av det albanske flertallet i Kosovo, som er en serbisk provins. Det var fjerde dagen amerikaneren forsøkte å finne en politisk løsning på konflikten. Etter at samtalene ble avsluttet kl. 01.30 dro Holbrooke direkte til den amerikanske ambassaden for konsultasjoner.

En kilde som står den serbiske siden nær sa imidlertid at stridsspørsmålet var Serbias motvilje mot å opprette en ny politistyrke i Kosovo som skal bestå av ni albanere for hver serber, slik fredsplanen går ut på. Denne fordelingen gjenspeiler den etniske fordelingen mellom albanere og serbere i befolkningen generelt.

Serberne vil at politistyrken skal bestå av halvparten av hvert, sa kilden. Dagens politistyrke i Kosovo er helt og holdent serbisk.

Høy pris

Provinsen ble fratatt all selvstendighet og plassert under et apartheid-liknende styre fra Beograd i 1989. Det førte til et kosovoalbansk opprør som eksploderte i geriljakrig i mars i år. Serbiske styrker har slått hardt ned på opprøret, og på den måten lagt en rekke albanske byer i grus og drevet mer enn 250 000 mennesker på flukt.

Fredsplan som er utarbeidet av stormaktenes kontaktgruppe, der russerne også er med, vil i praksis frata Milosevic mye av kontrollen med Kosovo. Milosevic må betale en høy pris for å slippe å få sine militæranlegg lagt i grus av NATOs raketter og bombefly.

Han må rette seg etter FN-resolusjonen fra 23. september, som krever tilbaketrekking av de serbiske spesialstyrkene fra Kosovo, stans i kamphandlinger og slutt på overgrep mot sivile.

En amerikansk diplomat sa det var mulig at nok et forhandlingsmøte vil finne sted i løpet av dagen i dag, men ikke noe er bestemt ennå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media