Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO: Kosovalbanske ledere likvidert

Fem kosovoalbanske ledere ble ifølge NATO likvidert i Kosovo i gåt. Blant de drepte er Fehmi Agani, som deltok i fredsforhandlingene i Frankrike. Den etniske rensingen tiltar dag for dag, og titusener av flyktninger er drevet over grensen til Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fehmi Agani var også kjent som rådgiver for den folkevalgte kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova.

Opplysningene om de vilkårlige henrettelsene ble gitt av NATO-general David Wilby på alliansens daglige pressekonferanse i Brussel. Wilby sa at fire andre fremtredende kosovoalbanske ledere også skal ha blitt drept; blant disse er redaktør Baton Haxhiu i den ledende kosovoalbanske avisa Koha Ditore.

Etter begravelse

General Wilby hevdet å ha opplysningene fra sikre kilder.

Albanske kilder, sitert av Reuters, opplyser at to av de andre drepte er drepte Alush Gashi, en annen rådgiver for Rugova, og forfatteren Din Mehmeti.

Likvideringene skal ha skjedd etter begravelsen av advokaten Bajram Kelmendi, som ble sammen med sine to sønner ble funnet drept etter første dag av NATO-angrepet i forrige uke.

Nye angrep

NATO intensiverer nå angrepene mot jugoslaviske styrker, paramilitære grupper og politiets spesialstyrker MUP. Natt til i dag ble politihovedkvarterene i Pristina og en annen by i Kosovo lagt i ruiner av NATO-raketter. Åtte mål ble angrepet inne i Kosovo, og NATOs fly prøver nå å treffe tunge våpen og transportlinjer, ble det sagt av alliansens talsmenn.

Selv om NATO ikke er i stand til hindre gjentatte overgrep mot sivilbefolkningen, hevder talsmennene at operasjonen mot jugoslaviske styrker er effektiv og at president Slobodan Milosevic gradvis vil miste sin militære kapasitet.

- Vi er effektive, vi er i rute og vi treffer våre mål, sa NATO-talsmann Jamie Shea.

Flyktninger

Wilby fortalte at de jugoslaviske styrkenes overgrep mot sivilbefolkningen fortsetter, og at antallet flyktninger stiger time for time. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger skal 60.000 mennesker de siste dagene ha kommet over grensen til Albania og mange tusen blir også fordrevet til Makedonia og Monte negro.

Ifølge NATO-talsmann Jamie Shea kommer det i øyeblikket 4.000 kosovoalbanere over grensen til Albania hver eneste time, og 280.000 mennesker skal være på flukt inne i Kosovo. Shea sa at president Slobodan Milosevic er ansvarlig for etnisk rensing, og at omfanget øker dag for dag.

(NTB)