NATO krangler fortsatt om Irak

NATO-landene klarte i dag ikke å bli enige om det er riktig å planlegge for en eventuell krig i Irak. Samtidig aksepterte Irak å bli overvåket av spionfly

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- NATO har mislyktes i å løse opp den fastlåste situasjonen om Irak, men vil møtes igjen for et nytt møte i morgen, sa NATOs generalsekretær George Robertson mandag, etter en av de verste stormene i NATOs 54 år lange historie.

Frankrike, Tyskland og Belgia har blokkert et forslag fra USA om å planlegge organiseringen av et forsvar for medlemslandet Tyrkia, i tilfelle det skulle bryte ut en krig mot Irak.

På en pressekonferanse i dag sa Robertson at formannen for NATOs militære komité, general Harald Kujat, har gitt alliansens ambassadører en redegjørelse over den potensielle militære trusselen som Tyrkia kan stå overfor.

- Jeg mener at det var et ganske edruelig råd de ble gitt, som meget vel kan påvirke deres tenkning omkring denne saken når morgendagen kommer, sa Robertson.

Samtidig ble det klart at irakiske myndigheter aksepterer betingelsesløst kravet fra FNs våpeninspektører om å bruke U2-fly i inspeksjonene.

Bruk av de såkalte spionflyene var ett av kravene FNs våpeninspektører Hans Blix og Mohamed ElBaradei stilte da de møtte irakiske myndigheter i Bagdad i helgen.

- Irak har allerede akseptert overvåkingen av U2-fly over Irak, sa Aldouri.

- Dette er en avgjørelse som er tatt i Bagdad, understreket han.

NATO krangler fortsatt om Irak

Ifølge Aldouri kan flyene operere over hele Irak. Tidligere har irakiske myndigheter sagt at de ikke kan garantere for sikkerheten til overvåkingsflyene så lenge amerikanske og britiske fly patruljerer i flyforbudssonene nord og sør i landet.

(NTB)

SPIONFLY: Irak aksepterer å bli overvåket av U2-flyene.