NATO-landene lover å øke forsvarsbudsjettene

- Helt nytt sikkerhetsklima.

BLAR OPP: NATO-landene lover å øke forsvarsbudsjettene. Her er NATOs forrige (t.h) og nye (t.v.) generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen og Jens Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLAR OPP: NATO-landene lover å øke forsvarsbudsjettene. Her er NATOs forrige (t.h) og nye (t.v.) generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen og Jens Stoltenberg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-landene har lenge hatt som mål at medlemmene skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Likevel er det bare fire av landene som gjør det i dag.

Men nå skal målet nås, lovet NATO-landene under toppmøtet i Wales. Der ble det fredag vedtatt en erklæring hvor alle de 28 medlemmene forsikrer at de vil bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.

- Alliansen vil hvert år vurdere framskrittene som gjøres, heter det i uttalelsen.

- Nytt klima Landene som i dag oppfyller 2 prosent-målet, er USA, Storbritannia, Hellas og Estland.

NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror krisen i Ukraina blir en vekker som vil få de andre medlemmene til å holde løftene sine denne gangen.

- Denne beslutningen er blitt tatt i et helt nytt sikkerhetsklima, sier han.

Russisk økning Skal Fogh Rasmussens ønske bli virkeliggjort, må mange av landene foreta store endringer i sine prioriteringer. Ifølge NATO har medlemslandene i gjennomsnitt kuttet forsvarsbudsjettene med 20 prosent de siste årene.

I samme periode har Russland økt sitt forsvarsbudsjett med 50 prosent.

At mange europeiske land bruker forholdsvis lite penger på forsvar, har lenge vært en kilde til misnøye i USA, som har verdens desidert største forsvarsbudsjett. Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske NATO-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret.

(NTB)