Nato-leder advarer mot «kald krig» i Arktis

Klimaendringer kan føre til kamp og strid om ressursene i nord, advarer Natos øverste militære tjenestemann, James G. Stavridis.

KAN VELTE LIKEVEKTEN: «For øyeblikket har konflikter i Nord blitt løst fredfullt, men når klimaendringene vil skape større fristelser til å utnytte naturressursene i området kan det forskyve balansen», skriver admiral James G. Stavridis i et nytt strategidokument, ifølge den britiske avisa The Guardian.   Foto: AP/SCANPIX
KAN VELTE LIKEVEKTEN: «For øyeblikket har konflikter i Nord blitt løst fredfullt, men når klimaendringene vil skape større fristelser til å utnytte naturressursene i området kan det forskyve balansen», skriver admiral James G. Stavridis i et nytt strategidokument, ifølge den britiske avisa The Guardian. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): «For øyeblikket har konflikter i Nord blitt løst fredfullt, men når klimaendringene vil skape større fristelser til å utnytte naturressursene i området kan det forskyve balansen», skriver admiral James G. Stavridis i et nytt strategidokument, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Stavridis er leder for Natos operasjons kommando (ACO) og «Supreme Allied Commander Europe» (SACEUR). Hovedkvarteret (SHAPE) ligger nær Mons i Belgia.   Økt atomtrussel Dagbladet har tidligere skrevet om at Norge står overfor økt atomtrussel i nord og at Russland er i ferd med å bygge en ny stor flåte med atomdrevene ubåter.  

Stavrids, som også leder USAs militære styrker i Europa, tror militære styrker vil spille en viktig rolle i nordområdene framover.  

«De gjennomgripende og brede implikasjoner som kommer av klimaendringene burde få dagens globale ledere til å gjøre opp status og forene deres krefter for å sikre at Arktis forblir et område for samarbeid — i stedet for å bevege oss på den isete veien mot et konfliktområde, eller i verste fall et stridsområde», skriver Stavridis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer