- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

NATO-møtet i Brussel:

NATO-lederne sto skolerett mens Trump refset dem for kronisk underfinansiering: - Ikke rettferdig

USAs president holdt NATO-landenes stats- og regjeringssjefer på pinebenken under tale som skulle handle om 9/11-minnesmerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BRUSSEL (Dagbladet): - 23 av 28 NATO-land betaler ikke sin del, dette er ikke rettferdig for amerikanske skattebetalere.

NATO-LEDERNE I STILLHET: NATOs statsledere avholdt et øyeblikks stillhet for ofrene i Manchester-angrepet. Video: AP Vis mer

Det var nærmest en tordentale å regne da USAs president Donald Trump talte foran alle NATO-landenes stats- og regjeringssjefer i ettermiddag. Talen som ble holdt utenfor NATOs splitter nye hovedkvarter, skulle egentlig være en tale om minnesmerket som er satt opp her, etter terrorangrepet mot New York City 11. september 2001.

Det var likevel ventet at Trump kom til å ta opp byrdefordeling mellom NATO-landene, men ingen ventet at USAs president regelrett skulle refse NATO-landenes ledere - mens de sto skolerett og hørte på.

Mener NATO-land skylder penger

Trump nøyde seg imidlertid ikke med å påpeke at svært få NATO-land bruker to prosent av sin egen BNP på forsvar. USAs president påpekte også at NATO-medlemmene - med et mål om å bruke to prosent av BNP på forsvar - også «skylder massive summer».

- Over de siste åtte åra har USA brukt mer på forsvar enn alle andre NATO-medlemmer til sammen. Hvis alle NATO-medlemmene hadde brukt bare to prosent av deres BNP på forsvar i fjor, hadde vi hatt ytterligere 119 milliarder dollar å bruke på vårt kollektive forsvar, sa Trump.

Diplomaten: Jens Stoltenberg snakker med Donald Trump etter at han refset NATO-lederne for underfinansiering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Diplomaten: Jens Stoltenberg snakker med Donald Trump etter at han refset NATO-lederne for underfinansiering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han kalte problemet «kronisk underfinansiering».

- Hvis NATO-land hadde gitt fulle og komplette bidrag, ville NATO vært enda sterkere enn i dag, sa Trump.

Presidenten gjentok også sitt politiske budskap om en streng innvandringspolitikk.

- Vi må stoppe terror. Som vi så i Manchester og andre steder. Vi har tusenvis av mennesker som kommer inn i våre land, vi vet ikke alltid hvem de er. Vi må være tøffe og årvåkne. NATO må i framtida ha sterkt fokus på terrorisme og immigrasjon.

- Disse store sikkerhetsbekymringene er samme grunn til at jeg har vært veldig, veldig direkte overfor generalsekretær Stoltenberg og medlemmer av alliansen, og sagt at de må bidra med sin rettferdige andel og oppfylle sine finansielle forpliktelser, la Trump til.

Dette er det første NATO-møtet Donald Trump deltar på, et møte som skjer på presidentens første utenlandstur i jobben. Selve møtet mellom NATO-lederne foregår under en middag i kveld.

Avduket minnesmerker

Under samme tale avduket Jens Stoltenberg to minnesmerker.

  • Et minnesmerke etter 9/11 og den påfølgende NATO-aksjonen i Afghanistan. Minnesmerket inneholder rester fra World Trade Center.
  • Et minnesmerke etter Berlinmurens fall, som har rester fra den faktiske Berlinmuren.

Stoltenberg kalte seremonien symbolsterk, overfor Dagbladet og annen norsk presse i går. Han mener seremonien vil styrke båndene innen NATO-familien.

- Merkel var i Berlin den natta muren ble revet. Trump er fra New York. Berlin-muren forteller en historie om den kalde krigen, mens restene fra tvillingtårnene er uttrykk for samhold og solidaritet i NATO. Angrepet på USA 11. september 2001 er første gang NATOs artikkel fem - om en for alle, alle for en - ble utløst, sa Stoltenberg.

Samme budskap gjentok han i dag.

Anti-terrorsenter

Før NATO-møtet i det hele tatt hadde funnet sted, har noen utfall likevel blitt klare.

NATO skal melde seg inn i den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Å melde NATO inn i den USA-ledede koalisjonen sender ifølge generelsekretær Jens Stoltenberg et sterkt politisk signal om at NATO står sammen i kampen mot terror.

Det får også praktiske følger: Informasjonsdeling og koordinering av innsatsen mot terror blir bedre.

I tillegg oppretter NATO en avdeling for etterretning ved NATOs hovedkvarter i Brussel. Dette sentret, som skal ledes av en egen koordinator, skal bidra til etterretning og analyse i kampen mot terror.

Avdelingen skal ha særlig fokus på fremmedkrigere.

NATO vil fortsette å støtte afghanske sikkerhetsstyrker i kampen mot terror i sitt land, og fortsette opplæring og trening av irakiske styrker i Irak.

NATO vil også fortsette bistand og opptrening til andre land som grenser til NATO, for å bidra til stabilisering og forebygging av ekstremisme og terror.

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer