Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO må ha troverdighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NATO-ledere som vår egen statsminister og utenriksminister sier at krigen mot Jugoslavia føres for menneskerettigheter og menneskeverd, mot terror og rasistisk menneskeforakt. Det krever i hvert fall at vi lever som vi lærer.
  • NATO anklager president Slobodan Milosevic for å undertrykke ytringsfriheten og bruke statlige informasjonskanaler til propaganda. Alliansens øverstkommanderende, general Wesley Clark, har til og med bedt om å få bombe serbiske TV-master fordi de «sprer løgn». Nå har øverstkommanderendes egen militære talsmann formidlet motstridende, kanskje uriktig, og i hvert fall ufullstendig, informasjon om omstendighetene rundt bombeangrepet som rammet sivile flyktninger i Kosovo. Det virker som et mislykket forsøk på en dekkoperasjon.
  • NATOs sivile talsmann sier at alliansens mål er å være sannferdig. Her i avisa har vi pekt på at hans tidlige avvisning av en sammenheng mellom bombeangrepene og fordrivelsen av kosovoalbanere, ikke står til troende. Men hvorfor skulle egentlig denne krigen skille seg fra alle andre? Propaganda er et viktig våpen, og krigførende benytter seg derfor av det. Amerikanerne ble avslørt som løgnaktige propagandister mens kampene raste i Vietnam. Det bidro til å svekke støtten til krigen i USA. Det samme vil skje med støtten til krigen i Jugoslavia dersom NATO ikke straks rydder opp. Alliansen har selv lagt lista høyt, og er helt avhengig av å ha troverdighet.
  • President Milosevic har utvist nesten alle journalister fra Jugoslavia. Hans propagandister passer nøye på hva de gjenværende får se og vite. Det er akkurat hva vi kan forvente av en statsleder som Milosevic. Det er tragisk dersom NATO i noe tilfelle skulle slippe seg ned på hans nivå ved at informasjon manipuleres for å villede eller tildekke.
  • Vi forstår at utenriksminister Vollebæk i går innskjerpet at all informasjon fra NATO må være til å stole på. Det burde ha vært unødvendig. For vår del vil vi behandle all informasjon fra krigførende parter med kritisk skepsis.