NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen addresses a news conference during a NATO defence ministers meeting (NAC) at the Alliance headquarters in Brussels June 10, 2010. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS MILITARY)
NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen addresses a news conference during a NATO defence ministers meeting (NAC) at the Alliance headquarters in Brussels June 10, 2010. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS MILITARY)Vis mer

- NATO må kvitte seg med fett - ikke muskler

Anders Fogh Rasmussen varsler harde kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATO står foran smertelige innsparinger og radikale strukturreformer, varsler generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Ressursene må tilpasses ambisjonene, sier forsvarsminister Grete Faremo.

På begynnelsen av NATOs forsvarsministermøte i Brussel torsdag opplyste samtidig USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, at innsatsen for å få kontroll med den sørafghanske Taliban-bastionen Kandahar går tregere enn planlagt.

USA har varslet at de vil starte tilbaketrekking av sine soldater sommeren 2011. Men forsvarsminister Grete Faremo sier til NTB at Norge vil opprettholde den militære og sivile innsatsen på dagens nivå i 2011. Hun vil heller ikke nå varsle noen «exit-dato», eller når en slik dato kan fastsettes.

- Det er viktig at vi bidrar til å bygge afghansk kapasitet til reelt å ta ansvaret. Med det som utgangspunkt har jeg sagt at vi må ha et lengre perspektiv, sier hun.

- Spare, spare - Alle regjeringer må spare og utnytte tilgjengelige ressursene bedre, sa Fogh Rasmussen i sin åpningstale.

- De venter at alliansen også gjør det, men vi vil fortsatt har en rekke diskusjoner om det, fortsatte han.

Ifølge den tidligere danske statsministeren skal NATO ikke ha lavere ambisjoner selv om man skal bruke færre penger.

Fortsatt gjelder retningslinjen om at alliansen skal kunne opprettholde to store og seks mindre innsatser i utlandet. Men generalsekretæren har ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA foreslått å redusere antall NATO-hovedkvarterer fra elleve til fem.

- Vi må bruke mindre på bygninger og byråkrati, sa Fogh Rasmussen.

- Vi må kvitte oss med fett, og ikke med musklene, tilføyde han.

Ambisjoner og ressurser Forsvarsminister Faremo understreker overfor NTB at det er naturlig å drøfte ambisjoner og ressurser samtidig.

- Det er viktig at ressursene tilpasses ambisjonene alliansen har, sier hun.

Når vi diskuterer nytt strategisk konsept og samtidig har en økonomisk situasjon i mange medlemsland som tilsier enda mer fokus på effektiv ressursbrud, er det gode grunner til å diskutere disse tingene samlet, sier Faremo.

Tar lengre tid Forberedelsene for å få bukt med Taliban-opprøret i Kandahar er i gang både politisk og militært.

- Jeg tror det vil foregå saktere enn vi opprinnelig hadde tenkt, sier general Stanley McChrystal om innsatsen for å ta kontroll med provinsen og viser til erfaringene fra naboprovinsen Helmand.

Tidligere har McChrystal og andre militære ledere anslått at operasjonen vil være på sitt mest offensive i sommer. Men USAs militære ledelse i Sør-Afghanistan opplyste onsdag at operasjonen vil bli forsinket i to-tre måneder i utkanten av Kandahar-provinsen.

Mangel på afghanske styrker og skepsis i lokalbefolkningen forsinker operasjonen.

- Det er viktigere at vi gjør det riktig enn at vi gjør det fort, sa McChrystal, som var i Brussel på NATOs forsvarsministermøte.

Mistet tro på NATO Afghanistans president Hamid Karzai har mistet tilliten til USAs og NATOs strategi mot Taliban, ifølge kilder som står landets nylig avgåtte sikkerhetssjef nær.

Karzai har i stedet myknet tonen overfor Pakistan og håper det er hjelp å hente i kampen mot Taliban-opprørere over grensen, opplyser kildene til den britiske avisen The Guardian.

Opplysningene kommer noen dager etter at sjefen for det nasjonale sikkerhetsdirektoratet, Amrullah Saleh, gikk av som følge av angrepet mot Karzais fredsjirga i forrige uke.

(NTB)

BETENKT: Forsvarsminister Grete Faremo og kollega Bogdan Klich fra Polen diskuterte NATO-engasjementet i Afghanistan på alliansens møte i Brussel torsdag. Norge vil opprettholde den militære og sivile innsatsen på dagens nivå i 2011, sier Faremo. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX
BETENKT: Forsvarsminister Grete Faremo og kollega Bogdan Klich fra Polen diskuterte NATO-engasjementet i Afghanistan på alliansens møte i Brussel torsdag. Norge vil opprettholde den militære og sivile innsatsen på dagens nivå i 2011, sier Faremo. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX Vis mer