MÅ SVARE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier det hadde vært uansvarlig av NATO å ikke svare etter Russlands anektering av Krim og aggresjon mot Ukraina. Han fastholder at NATOS opprustning i øst er et defensivt og forholdsmessig svar på Russlands opprustning over lang tid.
MÅ SVARE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier det hadde vært uansvarlig av NATO å ikke svare etter Russlands anektering av Krim og aggresjon mot Ukraina. Han fastholder at NATOS opprustning i øst er et defensivt og forholdsmessig svar på Russlands opprustning over lang tid.Vis mer

- NATO må ruste opp mot et mer selvhevdende Russland

- Hadde vært uansvarlig å ikke ruste opp i øst etter militære angrep på Ukraina, sier Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Warszawa, Dagbladet: Dersom Russland skulle gjøre alvor av trusler om å svare militært mot NATOs opprustning i øst, vil det være helt urettmessig. Det sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Det NATO byr på, er en konfronterende agenda som vi ikke er interessert i, sier Russlands NATO-ambassadør Aleksander Grusjko til avisa Kommersant.

– NATO må forstå at alle disse tiltakene bare vil virke mot sin hensikt, sett fra et militært ståsted. Det burde være åpenbart for enhver oppegående person at vi vil svare militært på dette, sier han ifølge DPA.

- Defensivt og forholdsmessig

- Det vil i tilfelle være helt urettmessig. Det er ingen tvil om at det vi gjør nå i øst, er et defensivt og forholdsmessig svar på det vi har sett Russland gjøre over tid.

Det var ingen i alliansen som snakket om den typen militært nærvær i øst som vi nå iverksseter, før Russland brukte militærmakt mot Ukraina og annekterte Krim, sier Stoltenberg.

På en pressekonferanse før NATO-toppmøtet sa generalsekretær Jens Stoltenberg at verden er blitt et farligere sted på få år. På spørsmål fra Dagbladet om det er Russland som utgjør den største trusselen, svarer Stoltenberg:

Russland og terror

- Det er en kombinasjon av mange ting, av vold og ustabilitet sør for alliansen, i Irak og Syria, terror og stater som går i oppløsning. NATO-landet Tyrkia som grenser til Syria og Irak, er veldig berørt, og vi ser flere terrorangrep i våre land som er inspirert og gjennomført av personer Midt-Østen og Nord-Afrika, som er områder nært oss, i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Samtidig ser vi et mer selvhevdende Russland som har drevet betydelig militær opprustning over flere år, og som har vært villige til å bruke militærmakt mot en selvstendig nasjon i Europa, Ukraina.

Vi ser ingen umiddelbar fare for et militært angrep mot noe NATO-land, men vi ser en mer usikker verden, terrorangrep og terrortrusler.

Alt dette utgjør en ny sikkerhetspolitisk virkelighet, som gjør at NATO nå gjennomfører den største omstillingen på lang tid, sier Stoltenberg.

Stoltenberg gjentar at NATOs opptrapping er defensivt, forholdsmessig og et svar på Russlands handlinger mot Ukraina.

- Ønsker dialog

- Vi er samtidig tydelige på at vi ikke ønsker konfrontasjon, vi ønsker dialog med Russland. Hensikten med et sterkt militært forsvar er å ikke framprovosere konflikt, men å avverge konflikt. Vi ønsker ikke våpenkappløp og ny kald krig. Det er viktig at vi nå alle anstrenger oss for å holde spenningene nede, ha politisk kontakt og dialog med Russland, sier Stoltenberg.

.