LYTTER:  Barack Obama snakker mens Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk lytter. EPA/SHAWN THEW Scanpix
LYTTER: Barack Obama snakker mens Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk lytter. EPA/SHAWN THEW ScanpixVis mer

- NATO-medlemskap er ikke aktuelt for Ukraina

Kiev sier for første gang noe Putin gjerne vil høre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainsk medlemskap i NATO er ikke på agendaen, sier Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Mulig diplomati Ukrainsk NATO-medlemskap er en helt avgjørende del av det intense diplomatiet som nå drives i og rundt Ukraina. Under hånden har Russland ønsket forsikringer om at NATO-medlemskap ikke er aktuelt for den nye regjeringen i Kiev, som søker en tilnærming til EU og Vesten.

Jatsenjuk kom i helga med veldig krigerske uttalelser om utbryterne på Krim, og sa blant annet at «grunnen vil brenne under deres føtter». Han har så langt vært helt uforsonlig i forhold til Russland. Hans forsikringer om ukrainsk NATO-medlemskap kan bety at noen i EU har fortalt ham at det kan være fornuftig også å opptre forsonende av og til.

For Russland er et ukrainsk NATO-medlemskap det siste de vil ha. President Vladimir Putin har understreket gang på gang at Vesten ikke har stått ved sine løfter fra da Berlin-muren falt, om at grenser i Europa ikke skulle forandres. I et russisk perspektiv er grenser allerede endret, fordi den sikkerhetspolitiske balansen har blitt annerledes, fordi land etter land har blitt medlem av NATO og EU.

Avvæpner grupper I dagens situasjon spiller ikke Jatsenjuks forsikringer noen annen enn en symbolsk rolle, fordi et ukrainsk NATO-medlemskap er uaktuelt så lenge Ukrainas grenser er omstridt.

Jatsenjuk varsler samtidig at Ukraina vil avvæpne alle ulovlige grupper, uansett hva deres motiver måtte være. Det betyr trolig at grupper som Høyre Sektor, aktivister fra Revolusjonen i forrige måned, må avvæpnes. Deres menn er imidlertid sentrale medlemmer av den nye Nasjonalgarden på 20 000 soldater, som er under oppbygging.