Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO og EU sammen mot terror og cyberkrig

- Historisk sus med Sverige og Finland på NATO-møte, sier Børge Brende.

TETTERE MELLOM EU OG NATO: NATO og EU er enige om å styrke samarbeidet for å stå sterkere mot trusler fra øst, fra sør og i det digitale rom. Her  er utenriksminister Børge Brende ( t.h) i samtale med sin nederlandske Bert Koenders. Nederland har for tiden formannskapet i EU. Foto: Olivier Hoslet/EPA
TETTERE MELLOM EU OG NATO: NATO og EU er enige om å styrke samarbeidet for å stå sterkere mot trusler fra øst, fra sør og i det digitale rom. Her er utenriksminister Børge Brende ( t.h) i samtale med sin nederlandske Bert Koenders. Nederland har for tiden formannskapet i EU. Foto: Olivier Hoslet/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (Dagbladet): NATO og EU er enige om å styrke samarbeidet for å stå sterkere i kampen mot terror, mot trusselen fra et uforutsigbart Russland og mot cybertrusler. Forsvarsalliansen og EU skal også fortsette felles operasjoner i Egeerhavet mot illegal migrasjon og menneskesmugling.

- Det er viktig at NATO og EU samarbeider tettere, fordi man har felles utfordringer, fra sikkerhetsutfordringer Europa står midt oppe i med et uforutsigbart Russland som delvis forsøker å definere en interessesfære rundt seg, til migrasjonsspørsmål og terror som også dessverre rykker inn i Europa. Vi må stå sammen mot angrep i det digitale rom mot våre datasystemer.

Det var klare signaler både fra generalsekretær Jens Stoltenberg og EUs utenrikssjef Federica Mogherini om et nærmere samarbeid, sier utenriksminister Børge Brende.

Historisk sus Han sier det var inspirerende å ha Sverige og Finland med på møtet.

- Det var litt historisk sus over at de var der og deltok i debatten om samarbeid mellom EU og NATO.  Sverige og Finland er viktige partnerland for oss i nord, i Østersjøen og i Baltikum, sier Brende.

- Styrke dialogen med Russland NATOs utenriksministre drøftet i går kveld forholdet til Russland. De ble enige om å be om et nytt møte i NATO-Russland-rådet. Ifølge Brende er det ingen som tar til orde for å lette aksjonene mot Russland før landet fullt oppfyller Minsk II-avtalen, og at NATO ikke aksepterer annekteringen av Krim. Men flere understreker behovet for å opprettholde dialogen.

- Russland og NATO bør snakke mer sammen, ikke mindre. Vi bør oppfordre Russland til å vise større åpenhet, for eksempel om øvelser. Vi er interessert i å gjenoppta dialogen som var tidligere, for vi har mye å snakke med Russland om. Men fra norsk side er vi bekymret for Russlands militære oppbygging i nord, sier Brende.

Før dagens møte understreket Stoltenberg at NATO og EU allerede har samarbeid på flere felt, men at dette samarbeidet må utvides og styrkes.

- NATO og EU har 22 felles medlemsland med mer enn 450 millioner innbyggere. Vi må utvikle og styrke vårt samarbeid, sa Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!