TRAPPER OPP: NATO vil senere i dag beslutte å trappe opp kampen mot terror og blant annet gå inn i koalisjonen som kriger mot IS i Syria og i Irak. NATO vil også opprette et etterretningssenter mot terror i Brussel, opplyste generalsekretær Jens Stoltenberg i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRAPPER OPP: NATO vil senere i dag beslutte å trappe opp kampen mot terror og blant annet gå inn i koalisjonen som kriger mot IS i Syria og i Irak. NATO vil også opprette et etterretningssenter mot terror i Brussel, opplyste generalsekretær Jens Stoltenberg i dag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

NATOs toppmøte i Brussel:

NATO oppretter nytt senter: Skal overvåke fremmedkrigere

Trapper opp kampen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): I går ble det klart at NATO som organisasjon går inn i den USA-ledede koalisjonen som kriger mot IS i Syria og Irak. Nå er det også klart at NATO vil opprette et nytt etterretningssenter som skal overvåke fremmedkrigere.

Det ble klart før dagens NATO-toppmøte i Brussel.

Trapper opp terror-kampen

Å melde NATO inn i den USA-ledede koalisjonen sender ifølge generelsekretær Jens Stoltenberg et sterkt politisk signal om at NATO står sammen i kampen mot terror.

Det får også praktiske følger: Informasjonsdeling og koordinering av innsatsen mot terror blir bedre.

I tillegg oppretter NATO en avdeling for etterretning ved NATOs hovedkvarter i Brussel. Dette sentret, som skal ledes av en egen koordinator, skal bidra til etterretning og analyse i kampen mot terror. Avdelingen skal ha særlig fokus på fremmedkrigere.

NATO vil fortsette å støtte afganske sikkerhetsstyrker i kampen mot terror i sitt land, og fortsette opplæring og trening av irakiske styrker i Irak.

NATO vil også fortsette bistand og opptrening til andre land som grenser til NATO, for å bidra til stabilisering og forebygging av ekstremisme og terror.

Enighet om terror-kamp

Det har vært uenighet i NATO om hvorvidt NATO skulle gå inn i kaolisjonen mot IS. Tyskland og Frankrike har vært motstanderne.

USA har vært pådriver, og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har internt argumentert for.

I løpet av onsdag kveld ble det løsning. Stoltenberg forsikrer at NATO ikke skal delta i kampoperasjoner, men bidra med etterretning, luftovervåking og opptrening av lokale styrker.

22 drept

Bekjempelsen av terrorisme ble høyaktuelt denne uka. Mandag kveld, like før 23.30, gikk en selvmordsbomber til angrep mot en konsertarena i Manchester ved konsertslutt.

- URETTFERDIG: Donald Trump refset NATO-lederne for underfinansiering under en tale som skulle handle om 9/11-minnesmerket. Video: AP /Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

22 personer ble drept, deriblant flere barn, og over 50 personer ble skadet. Angriperen har av britisk politi blitt utpekt som 22 år gamle Salman Abedi.

Politiet jobber nå med å få oppklart hvorvidt Abedi handlet alene, eller var en del av et nettverk. Så langt har politiet pågrepet flere personer, i forbindelse med terrorangrepet.

- Brutalt angrep

- Dette var et brutalt angrep. Det var rettet mot barn, mot unge og familier som gjorde noe som absolutt skal være trygt og sikkert, sa Jens Stoltenberg i går om angrepet.

Deretter trakk Stoltenberg linjer til 22. juli, og angrepet mot Utøya.

- I 2011 ble Norge rammet av et brutalt angrep. Det er alltid meningsløst når uskyldige mister livet, men det er spesielt brutalt når unge mennesker mister livet på en så brutal måte som vi så i Manchester. Dette bare understreker bare at vi må stå sammen i kampen om terror, sier Stoltenberg, og legger til:

- Og jeg forventer at NATO vil trå til og gjøre mer i kampen mot terror.

NATO-LEDERNE I STILLHET: NATOs statsledere avholdt et øyeblikks stillhet for ofrene i Manchester-angrepet. Video: AP Vis mer