Nato overtar hele Afghanistan

Også amerikanerne skal under Nato-flagg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TAMPA/BRUSSEL (Dagbladet.no): Amerikanske styrker i Afghanistan skal bli en del av Nato-styrken ISAF, opplyser den amerikanske forsvarskommandoen CENTCOM til Dagbladet.no.

- Etter at Nato har overtatt kontrollen sør i landet, har vi til hensikt å avhende de amerikanske styrkene i øst til Nato, slik at Nato får den militære kontrollen over hele landet, sier brigader Mark Kimmitt til Dagbladet.no.

Kimmitt, som er nestsjef for planstaben ved kommandoen som har ansvaret for krigføringen i Afghanistan og Irak, sier overføringen av de amerikanske styrkene til ISAF kan begynne allerede september neste år.

Det østlige området, som ligger langs grensen til Pakistan, regnes som det farligste og mest lovløse i regionen.

Flere soldater

Først skal ISAF-styrker fra Canada, Storbritannia og Nederland overta de søndre områdende i landet, der USA-ledete koalisjonsstyrker i dag jakter på Taliban og al-Qaida gjennom operasjon Enduring Freedom.

- De tre landene er enige om å sende hver sin stridsgruppe. Med forbehold om hvordan situasjonen på bakken utvikler seg i forhold til opprørsstyrker, er det snakk om tilsammen 6000 mann i tillegg til de 8000 ISAF-soldatene som allerede er i Afghanistan, sier NATO-talsmann James Appathurai til Dagbladet.no.

Beholder terrorjegere

NATO OVERTAR: Amerikanske styrker i Afghanistan blir en del av NATO-styrken. Foto:REUTERS/ SCANPIX
NATO OVERTAR: Amerikanske styrker i Afghanistan blir en del av NATO-styrken. Foto:REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Canada skal i starten lede den nye brigaden i sør, og etter planen skal den være på plass innen september neste år. Først når dette er på plass, vil USA avhende den østre delen til Nato ved å overføre sine styrker fra Enduring Freedom til ISAF. Dermed vil den østre sektoren forbli under amerikansk kommando, men under mandatet FN har gitt NATO og ISAF-styrkene.

- Men USA vil beholde muligheten til å foreta antiterror-operasjoner i hele Afghanistan, og i regionen rundt, mens NATO er på plass i Afghanistan, og vi har praktiske militære virkemidler til at begge disse oppgavene kan gjøres side om side, sier Kimmitt til Dagbladet.no.

NATO har på sin side gjort det klart at ISAF ikke aktivt vil utføre antiterroroperasjoner.

Norge i nord

Tyskland sagt ja til å lede en tilsvarende brigade i Nord, der blant andre den norske ISAF-styrkene skal flyttes.

Italia og Spania skal ha ansvaret for den vestre sektoren i landet. Denne utvidelsen er allerede godt i gang.

Brigader Kimmitt understreker at USA ikke regner med at overføringen vil bety færre amerikanske styrker i landet.

- Størrelsen på våre styrker vil bli værende omtrent på dagens nivå, sier han.

Videre fullmakter

Men for å kunne operere i Sør og Vest-Afghanistan må ISAF-styrkene få bredere fullmakter til å bruke våpenmakt. Det er i disse områdene Taliban og al-Qaida-tilhengere har forskanset seg i kampen mot de USA-ledete koalisjonsstyrkene.

- Nato er inne i en prosess der de reviderer reglene ISAF har for bruk av våpenmakt. Som jeg forstår, ser de på om disse er vide nok. Det er et spørsmål om dagens regler holder for rollen de påtar seg i disse områdene, sier Mark Kimmitt.

- Men vi tror reglene vil bli brede og robuste nok for å kunne gjennomføre nødvendige sikkerhetsoperasjoner i dette området. Dette er områder hvor opprørsstyrker har aktivitet, og dette er viktig at stridsreglene ISAF har ikke hindrer dem i å håndtere dette, sier Kimmitt til Dagbladet.no.

INNEN SEPTEMBER NESTE ÅR: Amerikanske styrker i Afghanistan skal inngå i NATO, sier brigader Mark Kimmitt til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer