- NATO overveier militærbruk i Libya

Det sier USAs president Barack Obama.

KLART BUDSKAP TIL KADHAFI: USAs president Barack Obama, har besøk av Australias statsminister Julia Gillard i det Ovale rom. De har i dag diskutert situasjonen i Libya, og Obama fortalte reportere at NATO  nå vurderer å ta i bruk militære for å møte situasjonen i Libya. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
KLART BUDSKAP TIL KADHAFI: USAs president Barack Obama, har besøk av Australias statsminister Julia Gillard i det Ovale rom. De har i dag diskutert situasjonen i Libya, og Obama fortalte reportere at NATO nå vurderer å ta i bruk militære for å møte situasjonen i Libya. Foto: AP Photo/Pablo Martinez MonsivaisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama sier i kveld norsk tid at NATO vurderer militære alternativer som svar på situasjonen i Libya.  

- NATO møtes nå i Brussel for å se på et vidt spekter av mulige alternativer, inkludert mulige militære operasjoner, som svar på volden i Libya, sier Obama.  

Han ønsket å sende en klar beskjed til Muammar Kadhafi: både han og hans tilhengere vil bli holdt ansvarlig for volden i Libya.

- Det er deres valg hvordan de ønsker å opptre videre, og de vil bli holdt ansvarlig for all type vold som utøves fremover.  

Videre sier han at han står på det libyske folkets side når de nå opplever en «uakseptabel vold».

Obama lover også å bistå med 15 millioner dollar til humanitær hjelp.    

Obama sa dette til reportere etter å ha vært i samtaler med Australias statsminister, Julia Gillard, som besøker landet.  

Han sier at de to landene er enige om at volden libyske styresmakter utøver mot sin egen befolkning, er uakseptabel, melder Reuters.

Vil ikke stå tause på sidelinjen Tidligere har NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, sagt at verdensledere ikke vil stå tause på sidelinjen om det libyske regimet trapper opp volden mot sitt eget folk.  

 - NATO har ingen intensjon om å gripe inn i Libya, men som en forsvarsallianse og som en sikkerhetsorganisasjon, er vår jobb å drive forsvarlig planlegging av eventuelle situasjoner, sier Rasmussen.  

Rasmussen ønsket ikke å kommentere på detaljer rundt NATOs planlegging, og understreker at han ikke har fått noen informasjon som tilsier at NATO vil bli kalt inn for å bistå situasjonen i Libya.  

- Jeg kan ikke forestille meg at det internasjonale samfunnet og FN står passivt å ser på om Kadhafi og hans regime fortsetter å angripe sitt eget folk, sa Rasmussen i en pressebriefing i Brussel i dag.    

I går sa William Daley, president Obamas stabssjef,at USA vurderer militære alternativer, men at det kun vil inngå i en internasjonal operasjon.

VOLD: Volden tiltar i Libya. Bildet viser en opprører som forsøker å skyte mot et libysk fly, nær byen Ras Lanuf. Foto: EPA/KIM LUDBROOK
VOLD: Volden tiltar i Libya. Bildet viser en opprører som forsøker å skyte mot et libysk fly, nær byen Ras Lanuf. Foto: EPA/KIM LUDBROOK Vis mer