Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-press mot geriljaen

LIKOVAC (Dagbladet): Både Milosevic-regimet i Beograd og de ulike albanske fraksjonene er under et voldsomt internasjonalt press. Dersom partene ikke setter seg ved forhandlingsbordet innen tolv dager, truer NATO med bombing. Geriljaen skal også tvinges til forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi setter oss til forhandlingsbordet først når de serbiske politi- og hærstyrkene er trukket ut av Kosovo. Uansett utspill fra det internasjonale samfunnet har situasjonen i Kosovo ikke endret seg det minste. Det viser massakren i Racak og serbernes stadige offensiver i flere områder, sier UCK-lederen Shaban Shalu (42) til Dagbladet.

Når utenriksministrene i kontaktgruppa for det tidligere Jugoslavia møtes i Paris fredag, vil både serberne og albanerne bli stilt overfor ultimatum.

Bombetrusler

Allerede i dag vil Jugoslavias president Slobodan Milosevic få klar beskjed om at NATO ikke har droppet sine bombetrusler.

Men også UCK trues med reaksjoner. NATO skal nå vurdere å stasjonere styrker i havner og på flyplasser i Albania for å stanse våpensmuglingen.

- Begge sider må være klar over at grensen er nådd, understreket formannen i NATOs militærkomité, tyskeren Klaus Naumann, i går.

Det er et kappløp med tida som nå foregår. Det haster å tvinge partene til forhandlingsbordet. Lykkes ikke dette, kan krigshandlingene bryte ut igjen igjen i løpet av kort tid og kreve enda større ofre enn kampene i fjor sommer.

Egen stat

- Først når de serbiske styrkene har forlatt Kosovo, kan det skapes et klima for forhandlinger, sier UCK-lederen Shaban Shalu.

Dagbladet møtte ham i det regionale hovedkvarteret i Likovac i Drenica-området vest for provinshovedstaden Pristina i går.

- Så lenge kontaktgruppa ikke tar opp albanernes krav om en selvstendig stat, vil krigen aldri stoppe. Å tilby oss albanere lokalt selvstyre med egen administrasjon og eget politi, er ingen løsning, understreker han.

- Når vi for tida har gitt opp målsettingen om å forene alle albanere i én stat, det vil si gå sammen med Albania, har vi allerede gått inn på et kompromiss, sier han.

Frykter isolasjon

Men trass i økt militær styrke, er geriljaen redd for å bli isolert - internasjonalt og fra de mange albanerne som støtter Ibrahim Rugova og andre moderate ledere. UCK har også merket seg at kontaktgruppa truer med å kalle sammen til en konferanse av Dayton-modellen uansett om albanerne greier å samle seg om en felles forhandlingsdelegasjon.

Derfor avviser ikke Shaban Shalu forhandlinger blankt, men sier at byggingen av et uavhengig Kosovo er en prosess som vil ta tid. Han legger til:

- Etter alle kriger kommer en tid da partene setter seg ved forhandlingsbordet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling