Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-rådgiver anklages for hvitvasking

En av de nærmeste rådgiverne til NATOs generalsekretær George Robertson er fengslet i Nederland, anklaget for hvitvasking av nærmere 1,5 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere nederlandske etterretningsoffiseren Willem Matser ble ifølge den britiske avisen The Independent pågrepet tidligere i år.

Pågripelsen skjedde etter at tollere ved Schipol-flyplassen utenfor Amsterdam kom over en pakke som blant annet inneholdt dokumentasjon om en pengetransaksjon fra en colombiansk bank til et selskap i Romania.

Innrømmer delaktighet

I pakken ble det også funnet en CD-plate som inneholdt detaljer om pengeoverføringen som Matser skal ha vært involvert i. Nederlandsk politi ransaket kort tid etter den tidligere oberstens hus, og fant flere forfalskede dokumenter, skriver The Independent.

Matser skal ha innrømmet delaktighet i 16 transaksjoner der pengene skal ha endt opp hos den rumenske forretningsmannen Ovidiu Tender. Flere høytstående rumenske etterretningsoffiserer skal også være innblandet.

Matser nekter imidlertid for å ha deltatt i hvitvasking av penger, og hevder at pengetransaksjonene var del av et lovlig investeringsopplegg.

Ubeleilig

For NATOs generalsekretær George Robertson kommer avsløringene uansett svært ubeleilig.

Matser var fram til pågripelse en av Robertsons nærmeste politiske rådgivere i spørsmål knyttet til NATOs utvidelse østover, og har spilt en sentral rolle i arbeidet opp mot neste års toppmøte i Istanbul.

På dette møtet vil sju østeuropeiske land, blant dem Romania, bli tatt opp som medlemmer av den nordatlantiske forsvarsalliansen.

NTB