Foto :AP Photo/Hoshang Hashimi/SCANPIX
Foto :AP Photo/Hoshang Hashimi/SCANPIXVis mer

NATO-rapport anklager Pakistan for Taliban-støtte

Pakistansk sikkerhetstjeneste bistår i all hemmelighet Taliban, ifølge hemmelig rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistansk sikkerhetstjeneste bistår i all hemmelighet Taliban, som er skråsikre på seier straks de vestlige styrkene forlater Afghanistan.

Det er to av konklusjonene i en hemmelig NATO-rapport som britiske BBC og The Times har fått tilgang til.

Rapporten som har tittelen «State of the Taliban», bygger blant annet på opplysninger fra 27.000 avhør av over 4.000 talibansoldater og al-Qaida-tilhengere som er tatt til fange.

Den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI får hard kritikk i rapporten og anklages for å støtte aktivt opp om opprørerne i nabolandet.

Uforminsket styrke - Pakistans manipulering av Talibans øverste ledelse, fortsetter med uforminsket styrke. ISI-offiserer fremholder behovet for fortsatt hellig krig og for å drive de utenlandske invasjonsstyrkene ut av Afghanistan, heter det i rapporten.

Ifølge The Times konkluderer NATO med at Talibans «styrke, motivasjon, finansiering og taktiske ferdigheter er intakt».

- Mange afghanere forbereder seg på en eventuell Taliban-retur. Straks ISAF-styrken ikke lenger er en faktor, anser Taliban seieren for å være uunngåelig, konkluderer rapporten.

USA har lenge anklaget pakistansk sikkerhetstjeneste for å ha nære bånd til opprørerne i nabolandet, og det samme gjør ledelsen i Kabul.

Bekymret over ISI Amerikansk UD ønsker ikke å kommentere innholdet i den hemmeligstemplede NATO-rapporten, men bekrefter at USA er bekymret over ISIs rolle i nabolandet.

- Vi har lenge vært bekymret for båndene som hersker mellom elementer innen ISI og enkelte ekstremistnettverk, sier talsmannen George Little.

USAs forsvarsminister Leon Panetta har også kritisert pakistanske myndigheter for at de tillater de afghanske opprørerne å ha baser i Pakistan.

NATO-rapporten konstaterer også at Taliban opplevde en stor tilstrømning av nye rekrutter i 2011, selv fra medlemmer av den afghanske regjeringen.

- Sivilbefolkningen i Afghanistan foretrekker Taliban-styre framfor den afghanske regjeringen, vanligvis som følge av korrupsjonen innen regjeringen, heter det i rapporten. (©NTB)