NATO reaksjon i Kosovo?

NATO vurderer en militær reaksjon på den siste opptrappingen av krigshandlingene i Kosovo, sa Storbritannias forsvarsminister George Robertson i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- NATO ser på alle muligheter, inkludert de mest radikale. Vi studerer nøye militære alternativer som kan bli aktuelle, sa Robertson til BBC radio.

Han ville ikke gå i detalj om hva slags reaksjoner NATO har i tankene for å stanse krigshandlingene i Kosovo.

- Men (Jugoslavias president Slobodan) Milosevic må ikke ha illusjoner om at disse alternativene er til vurdering og planlegging, sa Robertson.

Kosovo vil stå øverst på dagsorden når NATOs forsvarsministre møtes i Brussel neste uke. Neste uke skal stormaktenes kontaktgruppe for eks-Jugoslavia komme sammen for å drøfte den tilspissede situasjonen.

Rask beslutning?

Det internasjonale samfunnet er skremt over de siste dagenes hendelser i Kosovo, der serbiske politistyrker og jugoslaviske soldater har angrepet landsbyer og drevet tusener på flukt.

Tysklands utenriksminister Klaus Kinkel snakket i går om behovet for en rask beslutning om en mulig NATO-operasjon. Han sa at Vesten ikke vil tillate en gjentakelse av Bosnia-krigen 1992-95.

Men en amerikansk tjenestemann sa i dag det er lite sannsynlig at NATOs forsvarsministre vil treffe noen slik beslutning på møtet.

USA frykter at det som nå pågår i Kosovo, er etnisk rensing. Nabolandet Albania mener at Kosovo står på randen av åpen krig.

NATO-anslag går ut på at det trengs 20 000 soldater for å sikre grensen mot Kosovo. Robertson innrømmer imidlertid at en bufferstyrke på kort sikt vil kunne hjelpe Milosevic og ikke løse konflikten.

Hellas

Myndighetene i Hellas har begynt å forberede seg på en mulig flyktningestrøm fra Kosovo, etter at det i løpet av få dager er kommet mer enn 10 000 flyktninger til Albania og flere tusen til Montenegro.

Det skal opprettes transitt-leire for Kosovo-flyktninger nær grensen til Makedonia. Makedonia ligger mellom Kosovo og Hellas.

Det kom en strøm av albanske flyktninger til Hellas under opprøret i Albania våren 1997.

(NTB-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer