Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO ruster opp propagandamaskineriet

Den britiske regjeringen kommer NATO til unnsetning for å bedre informasjonen om alliansens krigføring i Jugoslavia. Sprikende, motstridende og til dels feilaktige opplysninger har ført til rusk i NATOs propagandamaskineri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er statsminister Tony Blairs pressetalsmann Alastair Campbell som er satt på jobben med å strømlinje informasjonen fra NATO-hovedkvarteret i Brussel, skriver den engelske søndagsavisen The Observer. Campbell har fått det meste av æren for Blairs vellykkede omgang med mediene, og regnes som en kynisk mediestrateg.

Flere episoder i den mer enn tre uker lange luftoperasjonen på Balkan har vist at det er behov for en opprustning av informasjonen. NATOs presentasjon av hva som skjedde ved Djakovica i Kosovo onsdag, da NATO-bomber drepte sivile kosovoalbanere, bidro mer til å tåkelegge enn klarlegge hendelsesforløpet.

Feil

Men allerede tidlig i operasjonen avslørte NATO svakheter i sitt informasjonsapparat, selv om framføringen har vært både kraftfull og profesjonell. Opplysninger om at flere framtredende kosovoalbanere skulle være likvidert, viste seg å være feil, og alliansen ble grundig tatt på senga da serbisk fjernsyn kunne vise fram tre amerikanske soldater som var tatt til fange på grensa mellom Makedonia og Kosovo.

Ifølge Campbell skyldes informasjonsproblemene manglende koordinering mellom mellom Brussel, London og Washington. Alle stedene holdes det daglige pressekonferanser om krigføringen i Jugoslavia, men mangel på koordinering har vært åpenbar. Det som kommer ut fra Washington stemmer ikke alltid like godt med det som blir sagt i Brussel. For NATO er det også et åpenbart problem at det politiske hovedkvarteret ligger i Brussel, mens det militære ligger i Mons sør i Belgia.

NATOs politiske talsmann Jamie Shea har nå holdt det gående i snart en måned uten avbrekk. Han har kun tre personer i staben og i motsetning til pressetalsmenn for NATO-landenes ledere har han dårlig tilgang til de personene som fatter avgjørelsene han skal informere om.

Koordinering

Alastair Campbell har ifølge The Observer vært i Brussel siden torsdag for å utarbeide en ny informasjonsstrategi for alliansen. Den innebærer at apparatet rundt Shea blir kraftig rustet opp og utvidet, samtidig som daglige koordineringsmøter skal sørge for at informasjonen som kommer fra Brussel, London og Washington er nogenlunde samstemt.

Men et mer strømlinjet apparat vil ikke nødvendigvis innebære mer faktisk eller troverdig informasjon. Den britiske avisen mener å vite at tåkeleggingen rundt onsdagens bombing av kosovoalbanske flyktninger var bevisst og at den var et resultat av den samme Campbells instendige oppfording om ikke å legge alle kort på bordet.

Mange har pekt på at NATO-talsmennenes kraftfulle retorikk fra podiumet i hovedkvarteret i Brussel viser at informasjonsapparatets viktigste oppgave er å opprettholde og øke folks støtte til en operasjon som ser ut til å bli langvarig.

(NTB)