Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO satser hardere på angrep og diplomati

President Bill Clinton fikk det budskapet han ønsket da han kom til Europa i dag: Luftkrigen virker, Slobodan Milosevic taper og NATO vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både krig og diplomati skal intensiveres, men det kan ta ett år før kosovoalbanerne kan begynne å vende tilbake, sier NATOs toppgeneral Wesley Clark. Det velkjente budskapet er at de jugoslaviske styrkene er på randen av kollaps, at luftkrigen virker og at Milosevic til slutt vil innse at han må gi opp, hvis bare NATO følger samme strategi som til nå.

- Vi treffer dem der det kjennes, og vi skal fortsette å treffe til han (Milosevic) gir etter. Hans styrker svekkes, og våre styrker styrkes. Vi vinner, han taper og han vet det, lød det etterhvert velkjente refrenget fra general Clark.

Neste vår

Men selv om Milosevic er på randen av kollaps, fortsetter han tilsynelatende overgrepene mot og fordrivelsen av sivilbefolkningen.

General Clark tegnet da også et dystert bilde av den humanitære situasjonen for de kosovoalbanske flyktningene som nå er i Albania og Makedonia.

- Selv om de fysisk kan vende hjem vil de ikke kunne leve et normalt liv. Det er ingen avlinger, og hus og landsbyer er brent, så jeg tror vi må se helt fram til neste vår (før de kan vende hjem), sa Clark.

Beskjeden fra Clinton etter møtet i NATO-hovedkvarteret i Brussel i morges var at luftkrigen skal trappes opp ytterligere. Det amerikanske forsvarsdepartementet kunngjorde at 24 F-18 kampfly vil bli utstasjonert i Ungarn. General Clark lettet også litt på sløret og sa at jagerflyene nå flyr lavere for å treffe mål på bakken i Kosovo.

Men ennå er det ikke aktuelt å sette inn Apache-helikoptrene. Det understrekes at ulykkender to flygere omkom, ikke er årsaken til dette. NATO erkjenner at Kosovo er et svært vanskelig terreng og det tar tid å trene flygerne opp til å mestre forholdene.

Avviser bakkestyrke

Clark avviste i dag at NATO har planer for å sende inn en styrke på 60 000 soldater i løpet av sommeren.

Men NATOs militære ledere innser at det trengs en overhaling av planene for en internasjonal sikkerhetsstyrke, som opprinnelig var tallfestet til 28 000 soldater, som et ledd i Rambouillet-løsningen.

- Vi revurderer hvordan KFOR (fredsbevarende styrke i Kosovo) kan bli styrket og modifisert tatt i betraktning den skiftende situasjonen på bakken i Kosovo, sa Clark. Men fortsatt er hovedprinsippet at en slik styrke bare skal sendes inn i Kosovo etter at Milosevic har trukket sine styrker ut

Samtidig som krigen intensiveres er det stor diplomatisk aktivitet for å komme fram til en fredelig løsning på Balkan-krisen.

(NTB)