MØTE: Utenriksministerne i NATO vil trolig innvilge Tyrkias ønske om luftforsvar. Foto: AFP
MØTE: Utenriksministerne i NATO vil trolig innvilge Tyrkias ønske om luftforsvar. Foto: AFPVis mer

- NATO sier ja til å utstyre Tyrkia med Patriot-raketter

NATOs utenriksministre vil si ja til en forespørsel fra Tyrkia som har bedt om Patriot-raketter som skal utplasseres langs grensa til Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diplomatiske kilder i Brussel opplyser at utenriksministrene i de 28 NATO-landene er enige om å styrke Tyrkias luftforsvar.

- Det vil bli tatt en beslutning og den vil trolig bli kunngjort av utenriksministrene selv, sier en diplomat i forkant av tirsdagens møte i Brussel.

Anonyme kilder Tyrkia ba i forrige måned NATO om Patriot-raketter, som kan benyttes for å avskjære raketter og fly.

Flere medier har de siste dagene gjengitt påstander fra anonyme tjenestemenn i USA, som hevder at det foreligger opplysninger som tyder på at Syria kan være i ferd med å forberede bruk av kjemiske våpen.

Ifølge en av kildene skal syrerne være i ferd med å blande kjemikalier som kan benyttes i framstilling av nervegassen sarin.

At påstandene kommer rett før utenriksministermøtet i Brussel, der den tyrkiske forespørselen om Patriot-raketter skal behandles, virker ikke tilfeldig.

Avviser Regimet i Syria avviser at landet har planer om å bruke kjemiske våpen for å stanse opprørerne som kjemper for å styrte president Bashar al-Assad og hans regime.

Det syriske utenriksdepartementet forsikret mandag at det aldri vil komme på tale å bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

«Syria har gjentatte ganger understreket at denne type våpen, om de er tilgjengelige, ikke under noen omstendighet vil bli brukt mot egen befolkning», heter det.

Obama advarer President Barack Obama fulgte mandag opp med en direkte advarsel til Assad.

- La meg gjøre det helt klart for Assad og dem som er under hans kommando; verden følger med, og bruk av kjemiske våpen er og vil alltid være totalt uakseptabel, sa Obama.

- Om du gjør den tragiske feilen å bruke disse våpnene, vil det få følger og du vil bli stilt til ansvar, lød Obamas direkte advarsel til den syriske presidenten.

(NTB)