Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-sjef til Russland for å bygge tillit

Krigen mellom Russland og Georgia brakte forholdet mellom NATO og Russland til frysepunktet.

REISER: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen diskuterer denne uken forsvarsalliansens forhold til Russland med russiske ledere i Moskva. Russisk støtte til NATOs operasjon i Afghanistan står trolig øverst på dagsordenen. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX
REISER: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen diskuterer denne uken forsvarsalliansens forhold til Russland med russiske ledere i Moskva. Russisk støtte til NATOs operasjon i Afghanistan står trolig øverst på dagsordenen. Foto: REUTERS / Thierry Roge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Krigen mellom Russland og Georgia for vel et år siden brakte forholdet mellom NATO og Russland til frysepunktet. NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen vil bygge tillit under sitt besøk i Russland denne uken.

NATOs jakt på støtte til den trøblete operasjonen i Afghanistan vil trolig stå øverst på dagsordenen i samtalene mellom Rasmussen og russiske ledere.

Analytikere beskriver besøket fra den danske toppsjefen i forsvarsalliansen som et avgjørende skritt mot å gjenoppbygge tilliten mellom partene etter Russlands krig mot Georgia i 2008. NATO besluttet i kjølvannet av konflikten å fryse forbindelsene til Russland, men denne holdningen er gradvis myket opp det siste året.

Rasmussen innleder sitt Russland-besøk tirsdag.

- Ikke forvent snuoperasjon

Analytikere advarer likevel mot å tro på en rask bedring av forholdet mellom NATO og Russland som følge av Rasmussens besøk.

Analytikeren Andrew Monaghan ved NATOs forsvarshøyskole i Roma mener «forholdet mellom NATO og Russland er viktig og trenger oppmerksomhet».

- Det er veldig viktig at Rasmussen drar dit og møter folk, og jeg er temmelig sikker på at han vil ha med seg noe hjem, sier han, uten å tro på noen dramatisk bedring av forbindelsene:

- Hvis det er snakk om å snu forholdet helt på hodet, tror jeg det er veldig lite sannsynlig, sier han.

Russland har lovet mer støtte til NATOs kamp mot Taliban-opprørere i Afghanistan, og landets NATO-ambassadør sa sist uke at russerne er villige til å gjøre «alt, bortsett fra å sende egne soldater».

Trøblete historie

Russlands historie i Afghanistan, hvor landet kriget i ti år før tilbaketrekkingen i 1989, har gjort det uaktuelt for landet å bidra med soldater. Men Kreml innser også at en eventuell NATO-fiasko i Afghanistan vil kunne føre til oppblomstring av islamistisk opprørsvirksomhet i Sentral-Asia.

NATO-diplomater sier de fagre ordene fra Russland nå må bli etterfulgt av handling. En NATO-tjenestemann mener russerne må gi bort helikoptre, våpen og artilleri for å styrke den afghanske hærens slagkraft.

- Dette er prioritert fra NATOs side. Vi ønsker gode forbindelser til Russland, men det beste er å ha et virkelig praktisk samarbeid snarere enn fine diskusjoner om filosofiske spørsmål, sier en sentral NATO-diplomat.

Russland har allerede varslet at landet vil tillate transport av forsyninger over sine landområder.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!