Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO skal ikke være verdens politi

Etter tøffe forhandlinger ble stats- og regjeringssjefene i NATO enige om alliansens framtidige kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det meste klart, sa Bondevik til pressen før han gikk inn til et nytt møte i Washington i dag. Representanter fra 19 NATO-land satt sammen hele natt til lørdag for å bli enige om rammen for alliansen. Ifølge Bondevik har Norge vært aktiv under hele prosessen.

- Det er særlig på to områder Norge har arbeidet iherdig for å finne løsninger. Det gjelder forholdet melom NATOs tradisjonelle kjerneoppgaver og de nye fredsoppgavene, i tillegg til å finne en fast forankring i folkeretten hvis det skulle bli aktuelt med nye militæroperasjoner i framtiden, sa Bondevik til NTB.

Men etter planen skal ikke alliansen opptre som verdens politimann i årene framover. Aksjoner utenfor eget område skal begrenses til nærområdene - verken Kaukasus, Midtøsten eller Sentral-Asia er satsingsområder.

Nøkkelrolle

FN vil fortsatt ha et overordnet ansvar for verdensfreden. Frankrikes president Jacques Chirac har gitt uttrykk for at han er fornøyd med at Sikkerhetsrådet skal ha en nøkkelrolle for å bevare fred. Akkurat dette punktet er det delte meninger om. Norge skal være på linje med Frankrike i dette synet. USA, derimot, er ikke like begeistret over at Sikkerhetsrådet får en så viktig posisjon, fordi det gir Russland og Kina en klar vetomulighet over NATO.

Spørsmålet om flere medlemsland til NATO ble ikke avklart. Alliansen skal først integrere Tsjekkia, Ungarn og Polen, som alle ble medlemmer 12. mars.