Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO skal slåss med narkobaroner

NATO gir klarsignal for å sende ISAF-soldater mot Afghanistans narkobaroner. Norske soldater kan bli brukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs forsvarsministre gir grønt lys for å sende ISAF-soldater i kamp mot Afghanistans narkobaroner. Også norske soldater kan bli brukt.

Ministrene ble fredag morgen enige om at de NATO-landene som ønsker det, skal kunne gå inn i kampen mot narkotikaproduksjonen i det krigsherjede landet.

- NATO vil gripe inn, i samarbeid med afghanerne, mot fasiliteter og bakmenn som støtter opprørerne, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Ministrene gjorde det også klart at denne innsatsen ikke er i strid med mandatet ISAF-operasjonen har fått fra FN.Flere forutsetninger

- Vedtaket åpner opp for at også norske soldater kan settes inn. Forutsetningen er at det skjer på forespørsel fra afghanske myndigheter, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Det vil også bare dreie seg om styrker som er egnet til denne type oppdrag og når narkotikaproduksjonen kan kobles direkte til Taliban.

- Vi er ikke i den situasjonen at vi har mange soldater som kan brukes til dette, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

Strøm-Erichsen understreker samtidig at det ikke er sannsynlig med noen storstilt norsk narkojakt, ettersom brorparten av produksjonen skjer andre steder enn der Norge er stasjonert.

image: NATO skal slåss med narkobaroner

Rundt 93 prosent av verdens opiumproduksjon stammer fra sju sørlige provinser i Afghanistan.

I første rekke kan det bli aktuelt for de norske soldatene å slå ned på transport over norskkontrollerte områder, når etterretningsinformasjon tilsier at det er nødvendig.Reservasjoner

Det er viktig for flere NATO-land å understreke at narkokampen i utgangspunktet er et afghansk ansvar, til tross for at afghanske myndigheter har bedt NATO om hjelp.

Enkelte land, som Tyskland, vil trolig reservere seg mot å delta i narkokampen, ettersom de anser det som en ytterligere forverring av sikkerheten til landets soldater i Afghanistan.

Andre land, som Norge, har varslet at kamp mot narkotikaproduksjonen er en nøkkel til å bekjempe opprørerne i landet.

USA har anslått at Taliban tjener opp mot 80 millioner dollar årlig på den storstilte narkotikaproduksjonen sør i Afghanistan.

- Våre soldater drepes av følgene av denne narkotikahandelen, fastslo NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer etter møtene fredag.

- Jeg er veldig glad for at de 26 alliansemedlemmene er enige om å kjempe mot dette. Alle involverte i denne handelen bør føle seg utrygge, la han til. (NTB)

TIL KAMP: NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer (til høyre) leder an i NATO-landenes kamp mot narkotika i Afghanistan. Her med USAs forsvarsminister Robert Gates og Georgias forsvarsminister Davit Kezerashvili (til venstre). Foto: Laszlo Balogh/REUTERS/SCANPIX
TIL KAMP: NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer (til høyre) leder an i NATO-landenes kamp mot narkotika i Afghanistan. Her med USAs forsvarsminister Robert Gates og Georgias forsvarsminister Davit Kezerashvili (til venstre). Foto: Laszlo Balogh/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!