NATO skal slåss med narkobaroner

NATO gir klarsignal for å sende ISAF-soldater mot Afghanistans narkobaroner. Norske soldater kan bli brukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs forsvarsministre gir grønt lys for å sende ISAF-soldater i kamp mot Afghanistans narkobaroner. Også norske soldater kan bli brukt.

Ministrene ble fredag morgen enige om at de NATO-landene som ønsker det, skal kunne gå inn i kampen mot narkotikaproduksjonen i det krigsherjede landet.

- NATO vil gripe inn, i samarbeid med afghanerne, mot fasiliteter og bakmenn som støtter opprørerne, sier NATO-talsmann James Appathurai.

Ministrene gjorde det også klart at denne innsatsen ikke er i strid med mandatet ISAF-operasjonen har fått fra FN.Flere forutsetninger

- Vedtaket åpner opp for at også norske soldater kan settes inn. Forutsetningen er at det skjer på forespørsel fra afghanske myndigheter, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Det vil også bare dreie seg om styrker som er egnet til denne type oppdrag og når narkotikaproduksjonen kan kobles direkte til Taliban.

- Vi er ikke i den situasjonen at vi har mange soldater som kan brukes til dette, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

Strøm-Erichsen understreker samtidig at det ikke er sannsynlig med noen storstilt norsk narkojakt, ettersom brorparten av produksjonen skjer andre steder enn der Norge er stasjonert.

NATO skal slåss med narkobaroner

Rundt 93 prosent av verdens opiumproduksjon stammer fra sju sørlige provinser i Afghanistan.

I første rekke kan det bli aktuelt for de norske soldatene å slå ned på transport over norskkontrollerte områder, når etterretningsinformasjon tilsier at det er nødvendig.Reservasjoner

Det er viktig for flere NATO-land å understreke at narkokampen i utgangspunktet er et afghansk ansvar, til tross for at afghanske myndigheter har bedt NATO om hjelp.

Enkelte land, som Tyskland, vil trolig reservere seg mot å delta i narkokampen, ettersom de anser det som en ytterligere forverring av sikkerheten til landets soldater i Afghanistan.

Andre land, som Norge, har varslet at kamp mot narkotikaproduksjonen er en nøkkel til å bekjempe opprørerne i landet.

USA har anslått at Taliban tjener opp mot 80 millioner dollar årlig på den storstilte narkotikaproduksjonen sør i Afghanistan.

- Våre soldater drepes av følgene av denne narkotikahandelen, fastslo NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer etter møtene fredag.

- Jeg er veldig glad for at de 26 alliansemedlemmene er enige om å kjempe mot dette. Alle involverte i denne handelen bør føle seg utrygge, la han til. (NTB)

TIL KAMP: NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer (til høyre) leder an i NATO-landenes kamp mot narkotika i Afghanistan. Her med USAs forsvarsminister Robert Gates og Georgias forsvarsminister Davit Kezerashvili (til venstre). Foto: Laszlo Balogh/REUTERS/SCANPIX
TIL KAMP: NATOs generalsekretær Japp de Hoop Scheffer (til høyre) leder an i NATO-landenes kamp mot narkotika i Afghanistan. Her med USAs forsvarsminister Robert Gates og Georgias forsvarsminister Davit Kezerashvili (til venstre). Foto: Laszlo Balogh/REUTERS/SCANPIX Vis mer