Sier ja til Nato:

Nato-søknad: - En utsatt posisjon

Sveriges statsminister Magdalena Andersson innrømmer at Sverige vil være i en utsatt posisjon i tida etter at en eventuell Nato-søknad leveres. Likevel argumenterte hun for at Sverige for første gang på over 200 år skal gå inn i en militær allianse.

SVERIGE: Statsministeren møter pressen 15. mai - sier ja til NATO-meldemskap. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mange bekymrer seg også for den risikoen som kan følge med en Nato-søknad. Og jeg har ikke tenkt å stikke under stol at Sverige under søknadsprosessen kommer til å være i en utsatt posisjon.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson holdt sin hittil kanskje viktigste politiske tale da hun søndag kveld møtte pressen etter at hennes eget parti Socialdemokraterna sa ja til å søke om medlemskap i Nato.

Med dette endrer Sverige sin over 200 år lange sikkerhetspolitiske posisjon.

- Det er tydelig at den militære alliansefriheten har tjent oss godt. Men den vil ikke tjene oss like godt i framtida, sa Andersson.

Partiet at konkludert med at et medlemskap i forsvarsalliansen er det beste for Sverige og det svenske folkets sikkerhet.

- En ny, farligere virkelighet

Det var ingen enkel avgjørelse, fortalte statsministeren.

- Vi må forholde oss til virkeligheten. Og når virkeligheten forandrer seg, så må vi ta de nødvendige beslutningene.

- Det er et før og etter 24. februar. Vi lever i en ny, farlige virkelighet, fortsatte hun.

Statsministeren gikk hardt ut mot Russland, og uttalte at Russland har vist fullstendig mangel på respekt for det europeiske sikkerhetssystemet.

- Vi har ikke sett noen indikasjoner på at denne utviklingen vil endres. Invasjonen av Ukraina viser hva Russland er villig til å gjøre. Vi kan ikke utelukke at de vil gjøre det samme i vår umiddelbare nærhet.

- Opp til Putin

Dette var også noe statsministeren trakk fram da hun omtalte et av Nato-motstandernes argumenter. At Russland kan true svensk sikkerhet mens Sverige venter på å bli tatt opp i forsvarsalliansen.

- Det er for øvrig en posisjon vi allerede befinner oss i.

- Vi kan ikke utelukke russiske forsøk på å skremme og splitte med trusler, påvirkningsoperasjoner, cyberangrep og krenkinger av vårt territorium, sa statsministeren.

Nyhetsbyrået Ria Novosti har sitert Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på at et svensk medlemskap i Nato ikke blir sett på som en trussel mot landets eksistens.

Det er ifølge svenske Aftonbladet ikke klart om denne uttalelsen kom før eller etter at Socialdemokraterne ga sitt Nato-ja.

På direkte spørsmål om hva Sverige kan forvente fra Russland, svarte Andersson:

- Det er opp til Russland og president Putin. Men det kan være cyberangrep og hybridangrep.

STERKE: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, om Ukraina under pressekonferanse etter NATO-møte 15. mai. Vis mer

Vil søke med Finland

Søndag ble det også klart at den finske president Sauli Niinistö og den finske regjeringen formelt har besluttet at Finland skal søke medlemskap i Nato.

Muligheten for å søke medlemskap sammen med Finland, har verdt et tungtveiende argument, forteller Andersson.

- Vi er to ulike land som gjør våre egne vurderingen. Men vår historie, sikkerhet og framtid er tett sammenvevd.

Sverige vil også kunne befinne seg i en enda mer utsatt posisjon dersom de skulle værer det eneste landet i Østersjøen-området som ikke tilhører Nato. Den samme konklusjonen ble gitt i en fersk sikkerhetspolitisk rapport som ble lagt fram fredag.

- Vi kan ikke utelukke at Russland da vil øke presset mot Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer