Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-soldat drept av bilbombe

Afghanistans hovedstad Kabul rystet av nye selvmordsbomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Selvmordbombere styrte to biler fullastet med eksplosiver inn i en NATO-ledet konvoi i Kabul tidligere i dag, melder AP.

En tysk NATO-soldat er død, og åtte andre skadd, blant dem to soldater og seks afghanere.

Eksplosjonene skjedde ifølge AP foran et av den sittende president Karzais valgkontorer i Kabul, og soldater har sperret av området.

Soldatene åpnet i tillegg ild og drepte tre personer i en tredje bil som nærmet seg konvoien i stor fart. Det er usikkert om det dreide seg om et tredje angrep.

- Ingen nordmenn ble direkte berørt av angrepet, men deler av en norsk bataljon deltar nå i tryggingsarbeidet, sier kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til dagbladet.no.

ISAF har ifølge Knustad igangsatt tiltak for å forhindre flere angrep. Styrken vil dele etterretningsinformasjon med afghansk politi for å oppklare saken, og samtidig sikre eget personell.

Den NATO-ledete styrkens viktigste oppgave i Kabul er å bistå lokalt politi og sikkerhetsstyrker.

Hittil i år er nesten 1500 mennesker drept som følge av slike aksjoner. Mange NATO-soldater er stasjonert i Kabul, og byen er ifølge AP et av landets tryggeste steder.

PRESSET: En britisk soldat står vakt foran det brennende vraket av et NATO-kjøretøy. Foto: Scanpix
PRESSET: En britisk soldat står vakt foran det brennende vraket av et NATO-kjøretøy. Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig er det innrapportert mange kidnappinger av utlendinger det siste året.

Kabul har ikke sett liknende angrep siden august i fjor. Den gang tok Taliban ansvaret for en bilbombe som drepte ti mennesker i et amerikansk vaktfirma.

Nå fryktes det at opprørerne i Afghanistan kopierer taktikkene brukt mot okkupasjonstyrkene i Irak. De siste to månedene har åtte slike angrep vært gjennomført i Afghanistan, langt fler enn tidligere.

Ifølge AP skal den drepte soldaten tilhøre ISAF-styrken i Kabul. Også de to skadde soldatene skal tilhøre den samme styrken, som teller nærmere 12 000 mann i Afghanistan.

Rundt 400 nordmenn er knyttet til den NATO-ledete ISAF-styrken

SIKRER OMRÅDET: ISAF-soldater sperrer området der angrepet skjedde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!