Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-soldater drept i Afghanistan

Fire kanadiske soldater og 21 sivile mistet livet i blodige stridshandlinger torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En lang og blodig dag i Afghanistan endte med høye stridsrelaterte dødsfall og skader.

Det er nyhetsbyrået Associeted Press (AP) som bringer nyheten.

Angrep skole

De første meldingen om fatale stridshandlinger kom fra landsbyen Pashmul, ikke langt unna Kandahar, sør i landet. Taliban-krigere, stasjonert i en skolebygning tok livet av tre kanadiske NATO-soldater og skadde seks gjennom et granatangrep, ifølge en uttalelse fra NATO.

Canadas militære talsperson i Ottawa, John Nethercott, bekreftet antallet døde og skadde kanadiere. En lokal tolk ble også skadd i angrepet.

Bomber i veikanten

Bare tre timer tidligere mistet nok en kanadisk NATO-soldat livet da to bomber gikk av i veikanten, også dette i nærheten av Kandahar. Ytterligere fire kanadiske soldater mistet livet i eksplosjonen.

Talsperson for det kanadiske militære i Kandahar, Scott Lundy, bekreftet tallene. Bombene antas å være plantet av Taliban-krigere.

GRAVFERD: Den militære gravlunden i Ottawa var fylt av bivånere da de drepte soldatene ble gravlagt. Foto: AP / TRED CHARTRAND
GRAVFERD: Den militære gravlunden i Ottawa var fylt av bivånere da de drepte soldatene ble gravlagt. Foto: AP / TRED CHARTRAND Vis mer

Torsdagens mest dødelige angrep tok plass på en stappfull markedsplass nær Panjwaya, en by om lag 2,5 mil unna Kandahar.

21 sivile afghanere mistet livet og 13 ble skadet, da en selvmordsbomber sprengte seg og bilen han satt i. Afghanske politikilder skylder på Taliban.

Høye dødstall

Mandag mistet tre britiske NATO-soldater livet da en militærkonvoi ble angrepet i Helmand.

Totalt sju utenlandske NATO-soldater er drept i Afghanistan siden mandag da 8000 NATO-soldater, hovedsakelig fra Canada, Storbritannia, USA og Nederland, har tatt kontroll over ustabile områder i de sørlige provinsene i Afghanistan.

Operasjonen betraktes som det hardeste stridsoppdraget i NATOs 57 år lange levetid.

Den talibanske militsen har trappet opp angrepene i år. Over 900 personer, hovedsakelig militante, er drept siden mai. Volden har ikke vært av samme omfang i Afghanistan på nesten fem år.

- Norske soldater er trygge

Norge har til sammen 480 NATO-soldatene på oppdrag i Afghanistan.

- Alle våre soldater befinner nord i landet, bortsett fra en liten gruppe som jobber på flyplassen i Kabul, forklarer pressetalsperson John-Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til VG Nett.

Ifølge Øglænd er det ingen norske soldater i området der de fire kanadiske NATO-soldatene ble drept torsdag.

RUINER: Markedet i Panjwayi ble ødelagt av en selvmordsbomber torsdag. 21 sivile mistet livet.