NATO-styrken hindret sammenstøt i Kosovo

Nærmere 1000 etniske albanere raste mot Kosovska Mitrovica i Kosovo i dag. NATO-styrken klarte å stoppe sammenstøt mellom dem og serberne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene greide å hindre den sinte folkemengden i å krysse broen som deler byen i en albansk og en serbisk del, rapporterte en av Reuters kameramenn.

Byen som er delt av elven Ibar, betraktes som et svært spent sted. Serberne er i mindretall og de etniske albanerne har ved flere anledninger uttrykt at de ønsker hevn etter flere års undertrykkelse fra serbisk politi.

Provoserte

Urolighetene oppsto da albanerne ville storme en gruppe på omkring 500 serbere som ropte provoserende slagord fra den andre siden av elven. De franske soldatene måtte legge noen av albanerne i håndjern for å hindre at det hele utviklet seg til et masseslagsmål.

FN-administratoren for Kosovo, Bernard Kouchner, besøkte tidligere i uken en massegrav i en av åssidene ved Mitrovica der 70 albanere er funnet drept og mishandlet.

Et lederteam fra Norges Røde Kors arbeider ved sykehuset i Mitrovica.

Mangler mannskap

Denne helgen begynner væpnet internasjonalt sivilt politi sitt arbeid i Kosovo. Deres oppgave blir å forsøke å hindre hevnaksjoner som drap, ildspåsettelse og tyveri. Siden krigens slutt er det særlig serbere som har vært ofre for slike hevnaksjoner fra albanere.

De omkring 38 000 soldatene i den internasjonale fredsstyrken (KFOR) har delvis gjenopprettet orden og sikkerhet på dagtid, men mangler både mannskaper og erfaring til å gjøre det samme om natten, da mange av forbrytelsene finner sted.

(NTB-Reuters-AFP)