NATO-tankbiler opp i flammer

Tankbiler med drivstoff til styrkene i Afghanistan angrepet.

FLAMMEHAV Nærmere 30 tankbiler med drivstoff-forsyninger til NATO-styrkene i Afghanistan ble satt i brann. Foto: Scanpix
FLAMMEHAV Nærmere 30 tankbiler med drivstoff-forsyninger til NATO-styrkene i Afghanistan ble satt i brann. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nærmere 30 tankbiler med drivstoff til NATO-styrkene i Afghanistan gikk opp i flammer i Pakistan fredag, etter å ha blitt angrepet av væpnede menn.

Angrepet mot kolonnen med tankbiler fant sted i utkanten av landsbyen Shikarpur, knapt et døgn etter at pakistanske myndigheter stengte NATOs viktigste forsyningsrute gjennom Khyberpasset.

Stukket i brann Til sammen tolv maskerte mennesker skal ha skutt i lufta med håndvåpen for å skremme sjåførene av tankbilene. Deretter skal de ha stukket de 27 kjøretøyene i brann.

- Noen av bilene ble totalskadd, andre bare delvis. Ingen mistet livet i angrepet, sier politisjef Abdul Hameed Khoso.

Pakistanske myndigheter skylder på ekstremister og sier de har arrestert ti personer.

Fortsatt stengt Angrepet mot tankbilene var trolig et svar på NATOs offensiv der tre pakistanske soldater ble drept på pakistansk side av grensa torsdag. Denne hendelsen var også bakgrunnen for at Pakistan stengte Khyberpasset samme dag.

Stengte grensa Også fredag nektet pakistanske grensevakter å åpne grensa for lastebiler med forsyninger til NATO-styrken i nabolandet.

- Lastebiler med drivstoff og andre varer til NATO slipper fortsatt ikke inn i Afghanistan, sier en talsmann for grensevaktene ved Torkham, den største grenseovergangen mellom de to landene.

Pakistan er en viktig alliert for NATO i arbeidet med å stabilisere Afghanistan, men en pakistansk etterretningskilde sier at flere angrep over grensen kan føre til at forholdet blir forsuret.

Avhengige Rundt halvparten av forsyningene til NATO-styrken i Afghanistan blir nå fraktet fra den pakistanske havnebyen Karachi og nordover langs landeveien, for deretter å krysse grensa ved en av de to største grenseovergangene Torkham og Chaman.

De over 150.000 utenlandske soldatene er helt avhengige av transportrutene og vil i løpet av kort tid få store problemer dersom Pakistan holder grensa stengt.

Noen forsyninger blir også kjørt inn via Kasakhstan og Usbekistan, mens våpen, ammunisjon og annet sensitivt utstyr blir fløyet til landet.

(NTB)