NATO tar grep mot Russland

Avbryter samarbeid i protest mot landets inngrepen i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATO reagerer sterkt på at Russland har grepet inn i Ukraina og har valgt å sette samarbeidsprosjekter på vent.
FÅ SISTE NYTT OM UKRAINA I VÅRT LIVESTUDIO!

Fordømmer Russland
De siste dagene har situasjonen mellom de to landene vært svært spent.

28 representanter fra NATO og Russlands ambassadør Alexander Grusjko møttes i dag i Brussel for å diskutere situasjonen.

NATO har gjort det klinkende klart at de fordømmer Russlands handlinger. Nå gir NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen klart uttrykk for at et samarbeid med Russland ikke er aktuelt slik situasjonen er nå.

- Planene om russisk deltakelse i operasjonen som skal beskytte destrueringen av kjemiske stridsmidler, stanses inntil videre, sier han ifølge NTB.

Med andre ord får ikke Russland bidra i operasjonen med å frakte kjemiske våpen fra Syria.

ANSPENT: Russland-supportere blokkerer bilen til FN-utsendte Robert Serry på Krim-halvøya. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix
ANSPENT: Russland-supportere blokkerer bilen til FN-utsendte Robert Serry på Krim-halvøya. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Avlyst samarbeidsdebut
Det som skulle vært den første fellesoperasjonen mellom NATO og Russland blir dermed ikke en realitet. 

Rasmussen er tydelig på at spenningen må reduseres før et samarbeid skal bli aktuelt, men understreker at de ikke har lukket døra for å samarbeide på et seinere tidspunkt. Blant annet vil NATO fortsette å holde møter på ambassadørnivå, tilsvarende det som fant sted i dag.

Tidligere på onsdag møttes NATO-representantene for å diskutere den eskalerende situasjonen i Ukraina. I morgen vil FNs generalsekretær møte Ukrainas fungerende statsminister Arsenij Jatsenjuk i NATOs hovedkvarter i Brussel.

Betent situasjon
Den russiske presidenten Vladimir Putin anklager den midlertidige regjeringa i Ukraina for å ha kommet til makta ved et statskupp etter at Putins allierte, Viktor Janukovitsj, ble styrtet som president.

Han avviser samtidig at det er russiske soldater på Krim-halvøya, selv om alt tyder på det motsatte. Samtidig sier han at Russland er parat til å beskytte de etniske russerne, som utgjør 60 prosent av befolkningen.

FNs spesialutsending ble i dag tvunget til å sette kursen hjemover, etter å ha blitt truet av væpnede menn under sitt opphold på Krim-halvøya. Robert Serry ble omringet på vei ut av en kafé, og en rasende folkemengde, omtalt som en lokal millits, skal ha ropt slagord for Putin og Russland.

STÅR FAST: En ukrainsk sjømann laster mat ombord på skipet «Slavutych», et av de ukrainske skipene som ikke får forlate havna  Sevastopol på Krim-halvøya. Foto: Viktor Drachev / AFP / NTB Scanpix
STÅR FAST: En ukrainsk sjømann laster mat ombord på skipet «Slavutych», et av de ukrainske skipene som ikke får forlate havna Sevastopol på Krim-halvøya. Foto: Viktor Drachev / AFP / NTB Scanpix Vis mer