Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO tar over ansvaret for ISAF-styrken

NATO tok mandag over kommandoansvaret for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan (ISAF). Det er første gang i NATOs historie at alliansen utplasserer militære styrker utenfor Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyskland og Nederland har de siste seks måneder hatt ansvaret for den knapt 5.000 mann store styrken. General Norbert von Heyst overleverte kommandoen til NATO, som sin siste offisielle oppgave som ISAF-sjef. Norge er representert med 23 soldater i sikkerhetsstyrken.

ISAF-styrken skal nå ledes av NATO-general Götz Gliemeroth, også han fra Tyskland. Både Afghanistans president Hamid Karzai og den tyske forsvarsminister Peter Struck var til stede under seremonien i Kabul.

- Når NATO nå tar over kommandoen viser det alliansens langsiktige mål om å sikre stabilitet, trygghet og fremtidig utvikling i Afghanistan, sa Gliemeroth.

De 5.000 soldatene i ISAF-styrken kommer fra 30 land, men 90 prosent av styrken teller soldater fra 15 NATO-land.

ISAF vil fortsatt være utplassert i hovedstaden Kabul og områdene rundt. Men debatten om hvorvidt NATO skal gå inn i andre deler av Afghanistan er allerede i gang, og både FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner presser på for å få ISAF-soldater ut til provinsene.

(NTB)