Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO trapper opp bombingen

NATO vil intensivere bombingen av ikke-militære mål i Jugoslavia til president Slobodan Milosevic bøyer av, og håper fortsatt at ren luftkrig skal gi en politisk løsning. Samtidig holder man fram en ørliten fredskvist til regimet i Beograd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stats- og regjeringssjefene i alliansen gjentok sine ufravikelige krav til en fredsløsning på spesialmøtet om Kosovo som innledet markeringen av alliansens 50-årsdag i den amerikanske hovedstaden fredag. President Bill Clinton og generalsekretær Javier Solana understreket at samholdet i NATO er sterkt.

- Vi skal fortsette luftkrigen så lenge det trengs, sa Clinton. NATO understreket i en felles uttalelse at presset nå skal økes. Det ble likevel oppfattet som en liten påskjønnelse til Russlands meklingsforsøk at man signaliserte stans i bombingen når Milosevic har godtatt kravene og «begynt å trekke styrkene tilbake fra Kosovo», mens det tidligere har vært sagt at den skal være fullført.

Krigs-TV

Serbisk fjernsyn tilhører ikke mediene, men er en del av Milosevic' krigsmaskin, mener NATO. Slike «myke» mål blir stadig viktigere i alliansens krigføring.

- Vi har hatt suksess i å redusere de jugoslaviske styrkenes slagkraft, avskåret kommunikasjon og forsterkninger og sikret sårbare naboland han ville rokke, sa NATOs pressetalsmann Jaimie Shea fredag. Alliansens daglige pressebriefinger er flyttet til den amerikanske hovedstaden under 50-årssamlingen.

- Nå må vi alvorlig skade Milosevic' maktinstrumenter, som politiet, sikkerhetsstyrkene og propagandaapparatet.

Tiden til hjelp

Shea fremholdt at NATO ikke har noe alternativ til luftkrig, siden målet er å tvinge Milosevic til å gi opp. Det kan ikke skje med bakkestyrker i Kosovo, mente talsmannen.

- Vi skal vise ham at tiden er på vår side. Det er ingen grunn til å endre en strategi som virker.

Flere militæranalytikere mener utplassering av bakkestyrker må planlegges og forberedes meget raskt, hvis det skal være mulig å sende dem ubedt over grensen til Kosovo før regn og tåke i september gjør luftstøtte vanskeligere. Vinterkrig mot serberne frister ikke.

Oljestans

Shea beskrev de nærmeste oppgavene som å styrke kampkraften med Apache-helikoptre og våpensystemer som støtter dem, angripe det jugoslaviske regimets nervesystem og styrke isolasjonen av Milosevic.

Det siste skal blant annet skje ved å stanse leveransene av raffinerte oljeprodukter. NATO er ifølge amerikanske aviser på spranget til å vedta en handelsblokade man regner med vil også vil støttes av naboland som Ungarn og Bulgaria.

Det ser likevel ikke ut til at man makter å bli enige om å blokkere tankeranløp til havner i Montenegro, slik man tok sikte på sist uke.

Skipsanløp fra land utenfor Europa kan ifølge NATO-politikere bare stanses hvis alliansen erklærer Jugoslavia krig, og det er man ikke villig til.

(NTB)